Изгледа да Хрватска ипак мора да има дозволу Америке: Американци ставили вето на продају француских борбених авиона Загребу

viber_image_2021-10-11_11-24-45-262

Наиме, како пише Т портал, хрватско ратно ваздухопловство за набавку француских ловаца Rafala F3R мора да добије дозволу Вашингтона због уграђених америчких компоненти

Аргентина због оскудног буџета размишља о набавци пакистанско-кинеских ловаца JF-17 Thunder, али у томе је кочи могућ наставак британског ембарга на куповину због спора око јужноатлантских Фокландских острва, јер поменути авиони имају уграђена британска избацивачка седишта „Марин Бакер“, као и готово сви борбени ловци у свету осим оних руске производње.

На могуће упражњено место већ је ускочила Русија са својом понудом те би у случају реализације проширила војни утицај у Јужној Америци.

Аргентина због застарелости своје флоте јуришних авиона америчке производње A-4AR Fightinghawk размишља о куповини пакистанско-кинеских ловаца JF-17 Thunder по цени од 664 милиона долара за 12 примерака. Али званични Буенос Аирес истовремено страхује да би Велика Британија могла да покуша да заустави ту набавку због раније наметнутог ембарга проузрокованог сукобом двеју земаља око јужноатлантских Фокландских острва, на која обе полажу право.

Иако се званични Лондон још увек није огласио о аргентинским жељама, ваља подсетити да је Велика Британија досад успешно зауставила неколико аргентинских покушаја куповине ловачких авиона у којима су се налазиле британске компоненте, док је у случајевима аргентинске куповине авиона без британских компоненти издејствовала забрану набавке дипломатским путем. Аргентински страх од могућег наставка британског ембарга оправдан је јер пакистанско-кинески ловци имају уграђена британска седишта за избацивање типа Martin Baker Mk-16LE, а уз то је Пакистан члан Комонвелта.

Велика Британија успешно одржава ембарго на оружје Аргентини још од прошле деценије, када је Лондон вршио притисак на Шпанију да одустане од споразума о продаји вишка ловаца Mirage F1M. Британци су успели да зауставе и продају израелских ловаца Kfir те је она завршила неповољно по Аргентину због комбинације британског дипломатског притиска и америчке контроле над уграђеним General Electric мотором типа Ј79.

БРИТАНЦИ ЗАУСТАВИЛИ ПРОДАЈУ КОРЕЈСКОГ ТРЕНАЖЕРА ХРВАТСКОЈ

Уз то, Британци су успешно уложили вето на продају Аргентини 24 бразилска авиона шведске производње типа Gripen, али и корејских тренажних и лаких борбених авиона FА-50, наводећи да се у тим летелицама, које су 2017. нуђене и Хрватској, налазе делови произведени у Великој Британији. Посао са Корејом је пропао због уграђених британских система за распознавање и избегавање судара, као и електрооптичких приказивача и интегрисаних система за контролу авиоелектронике које производи компанија Бае Сyстемс. Посао око куповине осам FА-50 пропао је и због уграђених избацивих пилотских седишта која производи свеприсутни британски artin Baker.

Одбијајући да пружи извозно одобрење за британске компоненте, Лондон је такође зауставио преговоре Француза и Аргентинаца око повратка модернизованих француских јуришних авиона Super Etendard. Кина је пак нудила Аргентини своје вишенаменске авионе типа Ј-10, али и тај процес није се одмакао од иницијалне понуде због тога што већина кинеских борбених авиона такође има уграђена пилотска седишта Martin Baker.

Због немогућности набавке пожељног авиона, Аргентина се нашла у безизлазном положају, што је почетком године искористила Русија јер се може похвалити чињеницом да једина производи суперсоничне ловце без британских избацивих седишта. Руси су, наиме, почетком године понудили аргентинском ратном ваздухопловству продају ескадриле ловаца МиГ-35.

Реч је о модернизованим авионима МиГ-29К/КУБ и МиГ-29М/М2 који постижу брзину од 2.560 километара на сат и имају радијус деловања од око 1.000 километара. Могу понети седам тона убојитог терета, међу којима су ракете ваздух-ваздух и ваздух-земља, као и бомбе тежине 250 и 500 килограма.

Главна предност овог вишенаменског ловца је четврта генерација система информисања и навођења у складу са руским и са оружјем страног порекла, као и разнолик систем самоодбране. Произвођач истиче да је нови дизајн надмашио базни модел и омогућио новом авиону равноправност са осталим вишенаменским ловцима западне производње.

РУСКИ ПРОДОР НА РАСТУЋЕ ЛАТИНОАМЕРИЧКО ТРЖИШТЕ

Поред тога, МиГ-35 има уграђену електронику за очување ваздухопловне надмоћи против ловаца четврте и пете генерације, као и осигурање прецизних напада на земаљске циљеве у свим временским условима, ваздушно извиђање са оптичко-електронском и радарском опремом те вођење вишенаменских мисија. Авион има и могућност додатних резервоара за гориво, бољу антикорозивну заштиту, знатно смањен одраз на радару и четвороструки систем управљања fly-by-wire. Једина непознаница је цена коју би Аргентина платила за 12 примерака овог ловца 4++ генерације.

Аргентина и Русија досад су двапут војно сарађивале: 2010. године, када је Буенос Ајрес од Москве набавио два хеликоптера Ми-171Е за потребе антарктичких истраживања, те 2018. године, када су руски стручњаци помагали у потрази за несталом аргентинском подморницом ARA San Juan са 44 члана посаде.

Долазак руских борбених авиона у Аргентину био би само наставак већ раније склопљених послова Москве са Бразилом, Колумбијом, Еквадором, Никарагвом и Перуом, државама које су се оријентисале на руски оклоп и пешадијско наоружање, те Венецуелом, земљом која је купила 22 примерка суперманеварских ловаца Су-30МКВ, а који су према непотврђеним изворима, уз тренажне авионе Jak-130, такође понуђени Аргентини. У игри је и Мексико, чији социјалдемократски председник Андрес Мануел Лопез Обрадор размишља о набавци 50 руских хеликоптера и то након што је због штедње отказао куповину осам војних хеликоптера од САД, свог главног безбедносног партнера. Кубу, као сталног руског партнера, не треба посебно спомињати.

Русија је наиме искористила талас левичарских влада на челу бројних земаља латиноамеричких држава и продала оружје вредно десетак милијарди долара на тржишту које чини десет одсто укупног светског тржишта војне технике и наоружања. Ако би се наставио тренд раста потражње за руским оружјем, озбиљно би се нарушили односи снага на континенту који је традиционално везан за набавку оружја америчке производње па је сасвим сигурно да се неће дуго чекати на одговор Вашингтона.

Информер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас