Изјава католичких бискупа Црне Горе у вези ковид потврда као увјета за улазак у цркву

kotorska biskupija

Задњих дана пристигло је више упита од представника медија у вези са ставом Kатоличке Цркве о најављеном захтјеву да се на улазу у цркве морају показати националне дигиталне цовид потврде. Свој став о томе изрекли су католички бискупи Црне Горе у изјави коју овдје доносимо:

Kатоличка Црква у Црној Гори је од самих почетака пандемије, да би заштитила здравље вјерника који похађају цркве, самостално примјењивала мјере за сузбијање корона вируса, какве су биле на снази у другим земљама. Kад су донесене мјере на разини државе, настојали смо се држати свих даних упута и препорука. Захвални смо Богу јер ниједна католичка црква у Црној Гори није била жариште заразе нити ширења корона вируса.

Kатоличка Црква, као дио друштва ове земље, одговорно и озбиљно се, особито преко Царитаса, укључује и даје свој допринос у бризи за физичко здравље свих људи. Исто тако не заборавља своје специфично послање бриге за духовно и душевно здравље својих вјерника и свих ближњих који јој се обраћају за помоћ. Та брига за душе, што је спецификум Kатоличке Цркве, па и других Цркава и вјерских заједница, тражи од нас да у овим приликама пандемије не заборавимо то своје темељно послање. Зато сматрамо да би друштво као такво требало препознати и уважити наше мишљење.

Стога нас изненађују одлуке које се доносе без претходних конзултација с црквеним поглаварима, тим више што дубоко задиру у вјерску слободу и саму добробит вјерника који својим одговорним приступом борби за здравље дају и свој допринос ношењем маски и цијепљењем.

Сматрамо потребним нагласити да нас збуњују и понижавају ставови појединаца који би хтјели да се вјерски дјелатници претворе у инспекторе и полицајце, када је у питању придржавање и провођење донесених мјера.

Kатолички бискупи и свећеници, насљедујући свога учитеља Исуса Kриста, остат ће вјерни свом пастирском послању и пружати својим вјерницима утјеху и окрјепу по светим сакраментима, не тражећи од њих било какве исправе и доказе о здравственом стању, држећи се, као и до сада, корисних прописа за сузбијање корона вируса.

монс. Ррок Гјонљесхај, барски надбискуп

монс. Иван Штироња, которски бискуп

которска бискупија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас