Изложен Нушићев радни сто

Nusicev radni sto

На Дан Народног позоришта у Београду који је обележен 22. новембра, Музеј града Београда изложио је у фоајеу театра радни сто, столицу и писаћи прибор из легата Бранислава Нушића (1864 – 1938), нашег чувеног књижевника и комедиографа, зачетника реторике у Србији и истакнутог фотографа аматера.

Народно позориште у Београду основао је кнез Михаило Обреновић 1868, а у садашњу зграду, на месту тадашње Стамбол капије, уселило се 1869. године. Нушић је кратко време био управник националног театра а на ту позицију је постављен 14. јула 1900. указом министра просвете.

Остало је забележено да је одмах спровео реформе, разматрао питање материјалних примања глумаца и техничког особља, покренуо поправку позоришне зграде, иницирао издавачке пројекте… Смењен је 14. јануара 1902. јер су његови потези довели до дугова, а због неслагања са појединцима, београдска штампа га је јавно критиковала.

У знак успомене на оца, Гита Нушић-Предић поклонила је Музеју града Београда 1956. године део његове заоставштине – радну собу, рукописе, Нушићева сабрана дела, фотографије, документа, личне предмете, збирку карикатура, одликовања.

Део ове поставке биће изложена наредних недељу дана у фоајеу националног театра а моћи ће да је види редовна публика.

НоваС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас