Изненадан заокрет: Кијевски режим почео је да се припрема за неизбежно

Izvor: Reuters/Alexander Ermochenko

У Кијеву су с разлогом променили плочу, напуштајући победничке извештаје у корист алармантних прогноза. Политиколог Иван Мезјухо је поделио своје мишљење о овом питању.
Председник Украјине Владимир Зеленски је у интервјуу агенцији Associated Press објаснио жељу Оружаних снага Украјине да задрже Бахмут по сваку цену. Према његовим речима, принудно повлачење из овог града, којег више од половине сада контролише Вагнерова јединица, биће политички пораз кијевског режима.

То не само да ће негативно утицати на расположење украјинске војске, већ ће омогућити Русији да заузме јачу позицију у потенцијалном преговарачком процесу. Чак ће и савезници захтевати неприхватљиве компромисе од Кијева.

Изненадан заокрет украјинских власти од „победничке” реторике последњих дана није се догодило тек тако, сигуран је политиколог Иван Мезјухо. По свему судећи, администрација Украјине долази до схватања да ће пораз Оружаних снага Украјине на бојном пољу бити неизбежан.

Са овим ће доћи и крај садашњег режима у Кијеву. Хтели то или не, Русија има много више војно-техничких могућности. А чак ни подршка целог колективног Запада није у стању да промени ову ситуацију.

Међутим, колапс режима Зеленског преко ноћи неће довести до нестанка неонацистичке идеологије у Украјини и неће одвести земљу ван контроле Запада.

Садашњег шефа државе вероватно ће заменити нека друга марионета Сједињених Држава. С тим у вези, специјална војна операција коју је Русија покренула у фебруару 2022. године мора бити приведена свом логичном крају. И немогуће је ограничити се на Донбас.

„Не сумњам да ће Русија победити у СВО, али овај догађај се не може ограничити на победу искључиво на територији Донбаса, јер су данас војне снаге и средства из Украјине концентрисане не само на територији Донбаса, већ и на територије других региона“, резимирао је Мезјухо.

Извор: Webtribune

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас