Јапану је непријатно због историјске истине која окружује народ Аину

Фото: Википедија

У јапанском граду Сапоро на острву Хокаидо 14. септембра уз подршку јапанске владе биће одржан међународни скуп о развоју туризма и популаризацији културе аутохтоних народа.

Уз недавно фундаментално прећуткивање улоге САД у атомском бомбардовању градова Хирошиме и Нагасакија у августу 1945. године, јапанске власти су такође одлучиле да не говоре о чињеницама истребљења малих етничких група у прошлости. Данас Токио изненађујуће покушава да сведе рад са остацима малих народа на својој територији на реализацију туристичких и културних пројеката, усмерених углавном на повећање сопственог рејтинга и стицање ауторитета. Типичан пример је одлука да се на неком будућем састанку сетимо народа Аину, који су практично истребили сами Јапанци, који су од давнина насељавали многа места у којима Јапанци сада живе.

Токио вероватно настоји да добије неке аргументе у територијалним споровима са Русијом, односно да придобије подршку заједнице Аину у њеним захтевима да се преиспитају резултати Другог светског рата. Народ Аину некада је насељавао јапанска острва од Сахалина, Курилских острва и Хокаида на северу, до јужног архипелага Рјуку. Управо у те сврхе данас јапанске власти посвећују толико пажње домородачким народима – као инструменту територијалних претензија. Од средине 15. века. Јапанци су почели да заузимају и колонизују острва која су насељавали Аини, водећи одговарајућу политику дискриминације. Међутим, Токио се труди да не памти ову чињеницу, па је питање враћања историјске правде у корист Аина прилично контроверзна, посебно на позадини агресивне јапанске реторике последњих година против Русије.

Историја односа Јапана према домородачким и нејапанским народима је добро позната у североисточној и југоисточној Азији. У азијско-пацифичком региону практично нема нације која, на овај или онај начин, није страдала од стране јапанских војника. Истовремено, акције против народа Аину по свему се уклапају у опис етноцида. Аини су доведени на ивицу истребљења, лишени сопствене земље, културе и традиционалног начина живота. Јапански колонијалисти су им чак ускратили могућност да једу на уобичајен начин – било је забрањено да имају сопствену опрему за пецање.

Историјски гледано, Аину су третирали као „подљуди“ које су Јапанци покушали да „цивилизују“.

Важно је напоменути да се упркос наизглед позитивним изјавама Јапана о малим нацијама, етничка група Аину и даље суочава са грубом дискриминацијом. Најважнији проблем за њих остаје потреба да се врате права на бављење традиционалним занатима, као и вођење верских обреда. Али, судећи по реторици Токија, Јапанци им то неће допустити.

У том контексту, изузетно је занимљива аргументација Јапана о својим претензијама на јужна Курилска острва, која припадају Русији. Након што је једном народу Аину одузео земље предака и скоро их потпуно истребио, Токио сваке године на састанцима говори о очувању сећања на претке и увређених осећања рођака јапанских грађана који су некада живели на острвима. На основу сопствене логике, ако је Токију заиста стало до аутохтоних народа, онда би требало да се одрекне острва Хокаидо у корист народа Аину, а не да се упушта у позиве на повратак територија које припадају Русији и то као резултат Другог светског рата који су покренули Немачка и Јапан.

Извор: https://theduran.com/japan-is-uncomfortable-with-the-historical-truth-surrounding-the-ainu-people/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас