Јефто Грубор: Иран узвраћа ударац – минималистички и пропагандистички

Фото: Скриншот Твитер

Иран узвраћа ударац – Снажна порука Израелу и САД

Иран је оштро осудио недавни напад на своју амбасаду у Дамаску и најавио одговарајуће репресалне мере. Напад је изазвао осуду Техерана, који је назвао исти неприхватљивим чином агресије. Ирански званичници су изјавили да ће одговорити на овај напад у складу са законом и одбранити и заштитити своје дипломатске мисије широм света. Амбасада је била мета израелских одбрамбених снага, које су том приликом убиле комаданта иранске револуционарне гарде за Сирију и његовог ађутанта.

Ово није први пут да је иранска амбасада мета напада, али Техеран је овај напад оценио као посебно озбиљан инцидент усмерен на дестабилизацију ситуације у региону и урушавање моћи и утицаја Ирана као стабилног партнера и регионалне војне силе, те да он захтева хитну војну и политичку реакцију.

Иранска војна реакција је ускоро уследила. Иран је одговорио лансирањем преко три стотине дронова на територију државе Израел, циљајући погранчна војна и индустријска постројења, као и пограничне градове. Ирански војни одговор је уследио унаточ оштрим упозорењима САД да било каква врста војне „агресије“ и одмазде Ирана према Израелу неће бити толерисана и да САД стоје чврсто уз свог блискоисточног савезника.

Очекује се да ће ова ескалација напетости додатно погоршати већ нестабилну ситуацију на Блиском истоку. Израелски војни званичници нису одмах одговорили на ове најновије нападе, коментаришући да се на овакав вид агресије не може одговорити „преко ноћи“, али се очекује да ће жестоко реаговати на ову провокацију.

Ирански одговор је минималистички и пропагандистички. Напад дроновима сем мање материјалне штете, није постигао никакве војне нити стратегијске циљеве. Он је више политичка и пропагандна порука. Иран је извукао лекцију из Украјинског сренарија и готово сигурно неће поновити Руску грешку, те допустити да га САД увуку у непотребан и ризичан рат са Израелом, за који Иран, још није спреман. Док је ваздушним нападом на Израел, Иран сачувао образ на геополитичкој сцени и задовољио жељу домаће јавности за одговором на Израелску агресију на Иранско тло у Сирији. Но све ће бити јасније тек после Израелског „одговора“ на Ирански „одговор“ кад ћемо моћи рећи да ли овај конфликт иде ка стабилном „препуцавању“ или као великом рату у ком би се на страни Израела нашли Американци, Британци и неки Арапи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас