Јефто Грубор: Република Српска – Бастион српства

република српска

Република Српска, представља не само политички ентитет, већ и један од најважнијих бастиона српства на Балкану. Она, са својим богатим културним наслеђем и историјским значајем, игра кључну улогу у очувању српске традиције, језика и идентитета.

Оснивање Републике Српске 9. јануара 1992. године означило је почетак процеса стварања српског националног интереса кроз борбу за Српску независност и заштиту српских живота у БИХ. Кроз политичке, културне и образовне институције, Република Српска је настојала да очува српски језик, писмо (ћирилицу) и традицију. Такође, Република Српска је била и остала подршка српском народу у Босни и Херцеговини, пружајући им политичку, економску и социјалну подршку.

Република Српска настала је као резултат борбе српског народа да заштити своје интересе и права те да спречи нови геноцид над српским народом, током трагичног распада бивше Југославије. Године 1992. године, српски народ је на референдуму изразио своју подршку стварању Републике Српске као изразу националног јединства и самоопредељења.

У протеклом периоду, Република Српска је прошла кроз различите изазове и промене. Ипак, српски народ је остао снажно везан за свој ентитет и идентитет.

Република Српска је позната по свом богатом културном наслеђу, које се огледа у бројним манастирима, црквама, споменицима и традиционалним манифестацијама. Очување српске језичке и културне баштине од велике је важности за Републику Српску, те се континуирано улажу напори да се очува и пренесе на будуће генерације.

Српски језик је званични језик Републике Српске, чиме се наглашава важност српског идентитета у региону. Очување српског језика је од изузетне важности за очување српског културног наслеђа и националног идентитета. Кроз образовање, медије и јавне институције, Република Српска активно подржава промоцију и неговање српског језика.

Република Српска има своју аутономну владу и политички систем, који се залаже за интересе и права српског народа. Кроз политичке институције, Република Српска ствара основу за очување српског идентитета и самоопредељења. Такође, она пружа подршку српским мањинама у другим деловима Босне и Херцеговине, чиме се јача солидарност и заједништво међу Србима.

Република Српска је такође била и остала кључни фактор у одржавању мира и стабилности у Босни и Херцеговини. Кроз своје институције, она ради на јачању сарадње са другим ентитетима и државама како би се постигао одржив и праведан мир.

Република Српска представља истински бастион српства на Балкану. Кроз очување културног наслеђа, језика и идентитета, Република Српска игра кључну улогу у очувању српске традиције и свести. Њен значај не само за српски народ, већ и за целокупну Босну и Херцеговину, не може се оспорити.

У условима сложене геополитичке ситуације, Република Српска се налази пред великим изазовима, како у садашњости, тако и у будућности. Константни покушаји дестабилизације њене самосталности  имају за последицу све већи отпор Срба према дејтонској БиХ, чији је главни циљ уз подршку западних земаља, пре свега Немачке, тотална деструкција Српске и њено такозвано интегрисање у Федерацију. У таквом непријатељском окружењу, Република Спрска успева да очува своју независност и своје право на постојање. Циљ Српске није дестабилизација Дејтонске БиХ, већ њено очување на темељима изворног Дејтона који гарантује тоталну аутономију Србима и Српској, а чији је гарант и сама Република Србија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас