Јован Бабић: Да ли Путин блефира са претњом нуклеарним оружјем?

aaaamerikarusije

Путин је отишао у Белорусију, на заједничку војну вежбу Русије и Белорусије(у близини границе са Украјином) о употреби тактичког нуклеарног оружија. Ово звучи застрашујуће, И тако то преносе медији али треба да знамо да је тактичко нуклеарно наоружање далеко слабије него стратешко нуклеарно наоружање (које је намењено да уништи цео град). Тактичко нуклеарно наоружање се користи на фронту, И његов циљ је да донесе штету противнику али не и сопственим јединицама на фронту. Због тога је оно далеко слабије, него што замишљамо када кажемо нуклеарно оружије. Треба да имамо на уму да тактичко нуклеарно наоружање може да донесе локално разарање на фронту, и намењена је на уништење војне опреме или веће групације војника на одређеном локалитету.

Ради разумевања, можемо да узмемо најслабије тактичко нуклеарно оружије, америчка “бомба” Дејвид Крокет, која има „инстант кил радиус“ (удаљеност у којој нико неће преживети) од 160м И најјачу атомску бомбу, совјетску Тсар нуклеарну бомбу, која има инстант килл радиус од 57 км. Видимо да је моћ разарања таквог оружија драстично мања и да моћ разарања може да се упоређује са конвенционалним (обичним оружијем). Оваква нуклеарна оружије је јача од бомби које се користе сада у рату, али реда величине 10x, и може да уништу целу рафинерију или велики војни и индустријски комплекс, за разлику од стратешког нуклеарног наоружања, које може да уништи цео град и све индустријске комплексе у њему.

Политичка реторика и застрашивање

Познато је да Путин прети употребом нуклеарног наоружања када жели да врши притисак на запад. Тренутно је најважнија тема на западу да ли да дозволе Украјинцима да користе њихово оружије за гађање мета на територији Русије. Русија је имала фијаско противваздушне одбране, где су Украјинске беспилотне летелице али и авиони уништавали мете унутар Русије. Украјинци су уништавали велики број авиона на руским пистама, у последњих пар месеци су циљали рафинерије и оштетили око 20% капацитета прераде нафте у Русији. Ово је веома забриннуло Путина, не само да ће војска остати без горива, већ ће и грађани остати без горива а то је катастрофално по његову политичку каријеру.

Пошто је руска противваздушна одбрана шупља као швајцарски сир, Путину није остало ништа осим да прети употребом нуклеарног наоружања И на тај начин одврати запад од дозволе употребе њиховог наоружања на територији Русије.

Опасност по снагу на фронту Русије

Опасност по Русе, од Украјинске употребе далекометног наоружања је огромна. Руси су пребацили све логистичке центре и центре за команду на “сигурно”(територију Русије). Под овим се подразумева да се сва муниција, наоружање, гориво, храна која се шаље на фронт складишти на руској територију где је фронт близу. Kада Украјинци крену да гађају мете у Русији онда ће морати сва логистика да се пребаци далеко даље од фронта и то ће стварати проблеме Русима на фронту. Ово може бити и почетак нове Украјинске контраофанзиве, поготово јер Украјинцима треба да стигну авиони. Овог се плаши Путин, зато и прети.

Морамо бити реални, Путин није луд, нити глуп, човек и зна да би употреба нуклеарног наоружања имала страшне последицу по Русију јер би то запад означио као прелаз “црвене линије”. Прелазак црвене линије би имао за последицу да запад више не би питао колико кошта оружије, само би слао сво расположиво оружије у Украјину, а то би било, реда величина, 10x више оружија него што сада шаљу. Други ризик је да би запад могао да достави Украјини своје тактичко нуклеарно наоружање, које би они употребили против руске војске. Ове ескалације се сви плаше, како на западу, тако и Путин.

Путинова тактика ескалирај ситуацију, да би је после деескалирао је давно позната. Претња нуклеарним наоружањем је редовна појава код Путина и Медведева и дешава се на сваких пар месеци када им затреба таква претња. На самом почетку рата у Украјини, руски амбасадор у Америци је рекао да нема шансе да дође до употребе таквог оружија, јер сви знају какве последице би то створило.

Западна тактика куване жабе

Kако запад чује претње о употреби нуклеарног оружија, он се одлучио за приступ куване жабе. Kувана жаба означава жабу која се налази у води која се полако загрева, пошто се полако загрева вода жаба ту малу промену не региструје као опасну и остаје у води док се скува. А ако би ту исту жабу убацили у врелу воду она би одмах искочила јер промана коју осети је велика и реагује одмах на њу.Велике земље, попут Америке и Немачке, које су послале наоружање Украјини противе се да се њихово оружије користи са гађање мета на руској територији, док је мала Шведска дозволила да се користи њено наоружање на територији Русије. Овим се балансира дозвола употреба наоружања за гађање руске територије, јер огромна количина наоружање не може да се користи али полако ће једна по једна земља почети да дозвољавају употребу свог наоружања на територији Русије.

Како сада ствари стоје на Западу сматрају да су ове поруке Путиннов блеф и да имају пропагандну сврху. Нити један искусни западни мореплавац се не плаши Путиновог таласања у руској бари.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас