Јован Бабић: Доминација Србије у спорту

Фото: Скриншот Јутјуб

Да ли постоји рационално објашњење зашто је Србија изузетна у одређеним спортовима?

Када погледамо успеху у кошарци, одбојци и ватерполу, интригантно је да мала држава попут Србије у тим спортовима има толико успеха у континуитету.

Па да видимо које предности има Србија у односу на друге државе И шта то повезеју наведене спортове?

Прво да покушамо да нађемо шта је заједничко овим спортовима, а то је висина. Опште је познато да су кошаркаши и одбојкаши високи, и то јако високи, што и има смисла јер је поента спорта убацити лопту у кош који се налази на 3м од земље или пребацити лопту преко мреже. У оба случаја нам је од великог значаја да будемо високи и висина нам ствара огромну предност у односу на друге играче. Према званичној статистици динариди су највиша група на свету, па не чуди што поред Срба у првих десет највиших земаља спадају и Црногорци, Босанци и Хрвати. Исто тако не чуди што су и они добри у тим спортовима.

Сада се сви питате како Србија може да буде боља од Кине у тим спортовима?

Кина има далеко већу популацију од Србије, тако да има и више двометраша од Србије и самим тим више потенцијалних кошаркаша. Само треба узети у обзир једно ограничење, а то је концентрација високи људи у Србији и Кини, у Србији је далеко већа концентрација високих људи. Практично, ово означава да ће у једној основној школи у Србији бити неколицина двометраша, док ће у Кини бити највише једна двометраш у целој школи. Тајни рецепт да би неко остварио свој пуни потенцијал је да има једнаког противника док тренира. У Србији је увек могуће наћи неког двометраша на кошаркашким теренима, који би био добар противник, макар би имао исту висину као НБА играчи. Док у Кини тај двометраша нема правог противника против којег би могао да игра/тренира сваког дана, јер су потенцијални тренинг партнери расути по различитим градовима који могу да буду удаљени 1000км. Овде долази до израшаја локално, да ли је локално развијена кошаркашка лига и да ли има довољно талентоване деце која би могла да буду тренинг партнери. Да се не лажемо, деца не могу да иду далеко од куће и да играју са себи једнаким, већ зависе од квалитета локалне лиге, да не кажем од нивоа месне заједнице. Деца могу да оду у дворише, у близини зграде, да играју кошарку са својим вршњацима, тешко ће родитељи допустити деци да иду на други крај град или у други град да би играли кошарку. Тако да можемо рећи да су деца осуђена на квалитет локалне лиге, и да у односу на њега они могу да развијају свој потенцијал.

Традиција

Традиција у одређеној области је веома важна ствар јер она представља да су се генерације пре нас бавиле том темом и да имају одређена сазнања и искуства која могу да нам пренесу. То важи, не само на начин тренинга, већ и на исхрану, начин набавке опреме, обезбеђивања присуствовања такмичењима и камповима као и саветовање приликом одласка у неки бољи клуб или земљу итд…

Новац

Новац који може да се заради у спорту је огроман, зато многе породице улажу у децу да би једног дана успели у спорту и донели милионе. У Србији, где су примања далеко мања него у суседној ЕУ, је исплативо улагати у дете спортисту, јер ако не заради милионе може да оде да игра у Немачку трећи лигу где може да заради више хиљада евра месечно и да се то сматра успехом. Са друге стране Немац ако види да дете нема потенцијала да игра у првој лиги има избор да пошаље дете у школу и да то дете може да зарађује од школе више хиљада евра и нема подстицаја да улаже у дете које ће играти у трећој Немачкој лиги али зато Србин има подстицај да улаже у дете, јер је и утешна награда у виду треће Немачке лиге, је добар посао за то дете.

Близина ЕУ

Србија има огромну предност што се налази у Еропи и може да игра европска такмичења, за разлику од многих земаља који немају окружење које може да их гура. Ако погледамо Африку и у мањем делу Азију видећемо да су тамо сиромашније земље, које немају средства да улажу у спорт или на примеру острвских земаља које имају непремостиве препреке у виду путовања до такмичења на другим острвима или континетнима. Ово јако погађа децу јер за дечија такмичења није могуће издвојити довољно пара и тиме омогућити максимални развој потенцијала које има дете. Близина ЕУ, Србији омогућава приступ великом знању и искуству у спорту као и могућност да српски спортисти развијају своју каријеру у ЕУ, када им Србија постане мала.

Инфраструктура

У Србији постоји задовољавајући број спортских терена где деца могу да развијају свој потенцијал. Треба напоменути да је за време комунизма у Србији црква била бачена у други план, тако да су комунисти тражили начин где људи да иду када не иду у цркву, и спортски терени су се показали као добра замена. Србија располаже великим потенцијалном у спорту, поготова када причамо о спортовима за које је потребна висина. Због ситуације у којој се налази Србија, спорт не представља само разоноду, већ може да представља и посао. Мада лепо је наћи рационално објашњење због чега је Србија посебна у одређеним спортовима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас