Јован Бабић: Гасна криза у ЕУ и зима 2023/24

Foto: Screenshot Youtube

Гасна криза у ЕУ је била изузетно популарна тему у 2022. години. Многе телевизије у Србије су стварале медијску слику да ће се ЕУ смрзавати без руског гаса. Дошла је и та фамозна зима 2022/23 па се нико у ЕУ није смрзао.

Па да видимо каква би ситуација могла да буде током наредне зиме 2023/24. Да ли ће доћи до несташица гаса у ЕУ током предстојеће зиме? На два начина ћемо доћи до закључка да ли је релано да буде несташица гаса у ЕУ, па ћемо упоредити резултате да би смо донели крајњи закључак. Први начин ће бити релативни начин где ћемо посматрати како ће се ситуација у 2023-ој одвијати у односу на 2022. Други начин ће бити апсолутни начин где ћемо анализирати колико гаса може бити физички увезено у 2023-ој и да ли те количине могу бити довољне.

Релативан начин

Релативно се односи у односу на прошлу годину, тј. шта ће се променити у 2023 у односу на 2022. као и да ли ће то позитивно или негативно утицати. Треба прво да видимо како је стизао гас из Русије у ЕУ током 2022.

Видимо да је само 67,1 бцм гаса стигло из Русије током 2022, што је веома велик пад јер би око 160 бцм гаса било увезено да није дошло до санкција. Овде морамо запазити да је испорука гаса била далеко већа до 20 недеље него после 20-те недеље. 20 недеља је негде на половини маја тако да је пад испорука из Русије кренуо још средином маја 2022. Битно је запазити да и ако је инвазија кренула 24. фебруара морало је да прође одређено време док ЕУ одлучи да уведе санкције као и што је било потребно одређено време да ЕУ набави гас јер гас које су куповали да би заменили руски гас је почео да стиже месец и више дана касније, колико је требало танкерима да стигну до ЕУ. Тако да способност ЕУ да набави заменски гас, за руски,почиње да има ефекат тек средином маја, када
полако почиње да пристиже гас са других одредишта и сходно томе да се бележи у статистику. Ако почињемо да посматрамо како се мењају залихе гаса од средине маја па до краја године, можемо да видимо колика је способност ЕУ да набави гас ван Русије. Као и којим темпом може да набавља гас.

На дан 15 мај 2022 године ЕУ је имала 40% попуњености складишта, пре тога је имала 26%(1 април) и 54%(1 јануар). Разлог због чега је ЕУ имала мало гаса у складиштима током тог период је манипулација од стране Руса који су плански испразнили складишта а потом их нису напунили пред зиму, како је нормално урадити, већ су њихова складишта у ЕУ била празна пред почетак грејне сезоне зима 2021/22. Ово указује да су се Руси спремали за инвазију на Украјину као и да су планирали да уцењује ЕУ са гасом. Али да се вратимо на стање у складиштима. Можемо видети да је у 2022, у периоду када се завршила зимска сезона 2021/22, попуњаност складишта била на минимум(ово означава да је Руски план делимично успео). Пошто је стање у складиштима било јако лоше, ЕУ је имала тежак задатак да попуни складишта до врха, пред предстојећу зиму. Почетна тачка им је била јако лоша али опет су успели да попуне до врха складишта, чак су и неки танкери морали да буду преусмерени пошто ЕУ складишта нису могла да прихвате више гаса. Ово је тријумф ЕУ у 2022 али треба и анализирати одакле им је стигао тај гас јер све испоруке које су у 2022-ој стигле из Русије могу бити прекинуте у 2023-ој. Па да видимо колико је стигло гаса из Русије после 15 маја. Стигло је укупно 24,8 бцм од 15 маја до краја године. Пре 15 маја је стигло 42,3 бцм али ова количина, из Русије, је стигла јер још није почела да пристиже замена, тако да ћемо посматрати само период после 15 маја и како се ЕУ сналазила после тог датума. Дакле, после 15 маја је ЕУ увезла само 25 бцм и само ову количину можемо да посматрамо као хендикеп који ЕУ има у 2023 у односу на 2022(ако Руси одлуче да у потпуности обуставе доток гаса у ЕУ, јер још
постоје земље које увозе гас у ЕУ, попут Мађарске). Да би смо упоређивали начин пуњења ЕУ складишта током летњег периода потребно је да прво утврдимо да ли ће складишта 15 маја 2023 бити на истом нивоу попуњености као и 15 маја 2022. Складишта су 1 јануара 2023 била попуњана 84% а у истом периоду прошле године су била на 54%. Ово показује да ЕУ складишта имају 30% већу попуњеност складишта у 2023 него у 2022, и да можемо бити сигурни да ће ЕУ складишта бити више попуњена 15 маја 2023 него годину дана раније. Морамо напоменути да је 1%=1,1бцм или да је 30% око 33 бцм. ЕУ ове године има 33 бцм више гаса у складиштима него лани а из Русије је увезла око 25 бцм од 15 маја до краја године. Ово значи да ЕУ не мора да се брине да ли ће имати довољно гаса у случају да Русија потпуно обустави испоруке гаса према ЕУ. 15 маја 2023. ЕУ ће имати више од 40% колико су имали лани, ако се тренд настави имаће око 33 бцм више у складиштима а ако буде мало хладније остаће им око 25 бцм гаса у складиштима више него лане, на дан 15 мај 2023. После 15 маја 2023., ЕУ ће морати да понови оно што је учинила прошле године и опет ће имати препуњена скалдиште пре зиме. Пошто ће 2023. почети пуњење складишта која ће имати више ускладиштеног гаса за око 25 бцм, ЕУ ће препунити складишта до зиме, ако доток гаса из других извора буде на истом нивоу као и лани.

Апсолутан начин

Апсолутан начин означава да саберемо све изворе гаса које ЕУ има и да видимо да ли ће то бити довољно да покрију потрошњу. Овде ћемо се послужити проценом од прошле године и претпоставимо да ће набавка гаса бити потпуна иста и у овој години онда преко гасовода и ЛНГ терминала може да стигне 150+150= 300 милијарди кубних метара гаса у ЕУ. Док је сама производња гаса у ЕУ око 50 бцм. Потрошња гаса у ЕУ током 2022 је процењана на 360 бцм. Овде је искључен увоз из Русије. Ако претпоставимо да ће све бити као и у прошлој години, имаћемо потрошњу гаса од 360 бцм а производња и набавка гаса би била 150+150+50=350 бцм(ово је за 0 увозом из Русије). Разлика која би могла да настане би била занемарљива јер ЕУ лако може да преживи тако мали губитак а и немци су само у јануару отворили три ЛНГ терминала за прихват гаса тако да треба да очекујемо да ће увести мало више гаса него прошле године. ЕУ има више него довољан капацитет увоза гаса, тако да у реалном/физичком смислу не морају да се брину да ли ће имати гаса, само треба да брину где ће набавити гас.

Увоз из Русије у 2023

Када посматрамо увоз из Русије видећемо да су северни ток и Јамал у потпуности прекинути а они су допремали гас у западну европу, док су сада једино активни транзит преко Украјини и Турски ток. Русија једино допрема гас у централну и Југоисточну Европу, док западу не доставља ништа. Разлог због којег није прекинут доток неким чланицама ЕУ попут Мађарске је тај што су оне у солидним односима са Русијом и Русија их не сматра непријатељским. Опет тај гас који се доставља се плаћа тако да Русија има интерес да јој долазе паре, поготово када су притиснути санкцијама и трошковима рата. Тако да Русија има два разлога да непрекида доток гаса тим земљама, први је да не квари односе са тим земљама, други је да нешто заради. Не треба очекивати да ће у 2023. доћи до прекида испорука гаса тим земљама од стране Русије. Јер никоме не одговара таква ситуација, тако да и процена коју смо урадили, без руског гаса, је показала да ЕУ може без Руског гаса али због политичких разлога је реално очекивати да Русија не прекида испоруку тог гаса неким чланицама ЕУ. Наравно у ратном стању је све другачије и неке очигледне ствари могу лако да испадну другачије као што може да дође и до саботаже.

Ултимао ратио ЕУ

Поред горе наведених начина да ЕУ додје до више гаса постоји још доста начина на које ЕУ може да набави више гаса или да смањи потрошњу гаса са друге стране. Навешћемо само неке примере попут поља у Грнонингену, још веће набавке ЛНГ-а на светском тржишту пошто су сада повећали капаците прихватиних терминала преко којих могу да увезу још више него 2022. Смањење потрошње тако што ће смањити потрошњу у гасним електрана, а производњу електричне енергије ће повећати из ОИЕ, нуклеарки или термоелектрана. Смањења потрошње може да добије бољом изолованошћу објеката као и преласком на грејање другим енергентима. Постоји још јако пуно начина да ЕУ побољша свој гасни биланс тако да ово оставља политичарима још пуно начина да реше проблем ако неки од горе наведених извора закаже у испоруци гаса.

Закључак

Вероватноћа да ЕУ има недостатак гаса током зиме 2023/24 је јако мало, скоро никаква и условљена је једино вишом силом попут екстремно хладних зима или саботаже. Поред снабдевања које има и које може да јој обезбеди довољно гаса за предстојећу зима има и још јако пуно начина на које може да поправи свој гасни биланс. Тако да политичари могу да бирају умерена решења уместо екстремних решења за решавања проблема гаса. То политичарима олакшава посао јер не морају никакве непопуларне мере да предузимају да би обезбедили довољно гаса за зиму. ЕУ има своју судбину у својим рукама и не зависе од Русије ни најмање. Сама ЕУ може да бира одакле и како ће поправити свој гасни биланс и обезбедити довољно гаса за зиму и у случају да је доток гаса из Русије 0. ЕУ сама кроји своју судбину и немају разлога за бригу да неће бити довољно гаса, осим ако они сами нешто не зајебу или дође до саботаже. Све указује да је гасна гриза у ЕУ превазиђена и да једино може остати повишена цена гаса у ЕУ током ове и можда следеће године а која је изазвана због набавке скупљег гаса на светском тржишту. Једино Србија остаје зависна од Руског гаса и политичког притиска због истог али и та зависност се ближи крају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас