Јован Бабић: Новосадске луталице: Проблем и решење

Фото: Скриншот Јутјуб

Сведоци смо немилих догађаја у којима су учесници пси. Последњи инцидент који је узнемирио јавност је случај када су три пса усмртила познатог новинара и аналитичара Владана Радосављевића у Великој Иванчи. Ова трагедија није први случај који је узнемирио јавност, било их је јако пуно где су сами виновници инцидента били пси, било да су власнички или луталице, али ово није први инцидент са смртним исходом.

Потребно је сагледати како помоћи људима, али и како помоћи животињама. Поставља се питање како регулисати права животиња, мада не смемо заборавити да права носе и обавезе. Како да животиње схвате да имају обавезе када не могу да схвате свет око себе као људи и да разумеју правила која су направили људи?

Па, никако. Животиње никада неће моћи разумети правила која су направили људи, али онда је на људима да прилагоде правила тако да могу да укључе животиње у њих.

Проблеми који настају са напуштеним животињама

1. Страх који људи претрпе приликом напада пса луталице.

2. Повреде људи које наносе напуштене животиње(угризи, повреде, лаке и тешке телесне, у озбиљним нападима може да дође и до смртног исхода).

3. Финансијска штета у виду уништене одеће и трошкова лечења.

4. Правни трошкови судски трошкови, трошкови вештачења, трошкови правобранилаштва. Све ове трошкове плаћа Град Нови Сад кроз изгубљене парнице.

Проблеми грађана

1. Теже је пронаћи власничког пса који се изгубио, јер има превише луталица и тешко је препознати који пас је власнички, а који је луталица.

2. Сами грађани спашавају, збрињавају и лече одређени број напуштених паса, али не могу да учине у неопходном обиму јер има превише паса, а ограничени су личним ресурсима.

3. Велики број паса луталица на улицама доводи до стварања чопора паса који нису безбедни ни по људе ни по друге кућне љубимце. Често се дешава да чопори нападају људе или остале животиње (кућне љубимце).

4. Недовољан број истрчавалишта за псе, где би власници могли да пусте своје љубимце да се крећу без повоца.

5. Казнена политика која је преоштра за кућне љубимце.

Ресурси који се потенцијално могу користити

1.Студенти/средњошколци ветерине у види стручне праксе.

2. Рад у јавном интересу.

3. Донације грађана и фирми.

4. Волонтери

У јануару 2014. године град Нови Сад је основао Јавно комунално предузеће „Зоохигијена и Ветерина Нови Сад“ чиме је настављена дугогодишња традиција постојања ветеринарске делатности као јавне службе, а са пословима комуналне зоохигијена обе делатности обједињене.Тренутно располаже са 178 боксова од чега 30 боксова чини карантински део, а у саставу је и 13 боксова у оквиру лечилишта које је почело са радом 2016. године. 2300 Пружене прве помоћи повређеним напуштеним животињама у току протекле године. ЦНР ПРОГРАМ ЦНР програм је хумани начин хватања, чиповања, кастрирања/стерилисања, вакцинисања и прегледа нарави и потом враћања животиња на њима познату територију. Уједи паса луталица коштали су Нови Сад 810 милиона динара, бацају се паре на спорове уместо да тражи решење проблема. (Линк)

Популарност група љубитеља животиња

Такође се користе огласне табле насељених места да би се објављивали текстови о куцама. Постоје групе за изгубљене/нађене псе/мачке, групе за проналажење пет-фриендлy места (станова, угоститељских објеката…). Можемо видети да у сваком месту постоје групе за љубитеље и да је број чланова у тим групама преко 5% од укупне популације тог места. Многи чланови тих група активно су укључени у рад група, тј. баве се спашавањем уличних паса, лече их и траже им дом. За лечење једног пса су сакупили 60 хиљада динара за недељу дана, а било је више акција прикупљања новца за различите псе у то време. Просечна уплата је била 1200 динара, а уплате су биле од жена, док је само пар уплата била од стране мушкарца(неки на наговор жена). Осим утрошеног новца, многи чланови
троше и пуно времена да би помогли куцама. Некима је то хоби, хуманитарни рад или волонтирање, јер се осећају лепо када „спасе“ животиње.

Потенцијална решења

Када смо видели шта је проблем, када смо видели којим ресурсима располажемо, можемо потражити потенцијално решење проблема.

1. Повећање капацитета Зоохигијене која се налази у Шангају.

Позитивна страна: смањила би број луталица у граду и тиме смањила трошкове парница, град би постао безбедније место за све грађане. Негативна страна: Цена држања пса у пансиону Зоохигијене је 125 динара по дану или 45.625 динара годишње. Поред тог трошка, потребно је и лечити псе који се разболе. Да би се решио проблем држања паса до њихове смрти у Зоохигијени, потребно је наћи ефикаснији начин за удомљавање паса који се налазе у Зоохигијени.

2. Отварање новог објекта Зоохигијене који би служио као изложбени простор где би људи могли видети пса и удомити га. Овим би се смањивао број паса који би био у Зоохигијени.

3. Отварање новог мултифункционалног простора (Центра за животиње), који би имао азил за псе, изложбени простор за псе које је потребно удомити, пансион, ветеринар, пет схоп.

4. Промена одређених чланова закона у корист љубитеља.

Политички утицај

Свака одлука носи са собом и политички утицај. Град може одлучити да улаже у тргове, шеталишта и путеве, али нико неће изаћи на изборе и гласати о томе да ли је урађен или реновиран један трг. Не постоје људи који су заинтересовани за изградњу трга, али постоје људи који су заинтересовани за помоћ животињама и који су веома активни у том свету. Већина њих су жене, и то у великој већини, у доби од 20 до 60 година. Група љубитеља је веома активна, а сами љубитељи су веома заинтересовани за ту тему. Велики број популарних и успешних људи су љубитељи животиња, који повремено подржавају одређене акције за псе или друге кућне љубимце. Љубитељи животиња у великој мери живе у урбаним местима, где традиционална политика није популарна, већ грађанска. Слична ситуација с напуштеним животињама је присутна у сваком граду у Србији, само се у богатијим срединама то посматра као проблем, док је у сиромашнијим местима то нормалност. С обзиром на то да се до сада нико озбиљније није бавио овим питањем, оставља се доста простора за решавање постојећих проблема

Документи

ЗАКОН О ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА („Сл. гласник РС“, бр. 41/2009) (Линк)
Члан 4, 83, Глава 13, ОДЛУКА О ДРЖАЊУ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА („Сл. лист Града Новог Сада“, бр. 60/2010, 12/2011, 17/2011 – испр., 1/2012, 65/2013 – др. одлука и 13/2014) (Линк)

Члан 22,49 Научни рад (Линк)

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ И НАЧИНУ РЕШАВАЊА ЗАХТЕВА ЗА МИРНО РЕШАВАЊЕ СПОРОВА ЗА НАКНАДУ ШТЕТЕ НАСТАЛЕ УСЛЕД УЈЕДА НАПУШТЕНИХ ЖИВОТИЊА, ПАДА У ШАХТ, РУПУ И ОКЛИЗНУЋА НА СНЕГУ И ЛЕДУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА НОВОГ САДА (Линк)

ИЗВЕШТАЈ О РЕВИЗИЈИ ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЕШТАЈА И ПРАВИЛНОСТИ ПОСЛОВАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА „ЗООХИГИЈЕНА И ВЕТЕРИНА НОВИ САД“, НОВИ САД ЗА 2016. ГОДИНУ (линк)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас