ЈОВАН МАРКУШ: Скупштина Цетиња може да одлучи и да је Мики Маус власник манастира

Cetinjski manastir

Скупштина Цетиња не може одлучивати о туђој имовини, будући да документи још из 1961. године потврђују да Цетињски манастир власник земље на којој се налази, каже бивши предсједник Општине Цетиње Јован Маркуш, који то поткрепљује и документима достављеним Спутњику.

Маркуш је реаговао поводом тога што ће Скупштина Цетиња 14. септембра разматрати грађанску иницијативу да се Цетињски манастир врати тзв. Црногорској православној цркви.

„Незналице и покварењаци из пале диктаторске власти треба да престану са лажима о томе ко је власник Цетињског манастира“, каже Маркуш.

Он наглашава да Скупштина Пријестонице Цетиње „не може одлучивати о туђој имовини, али може уколико желе уцртати и Мики Мауса, иако знају да то нема никакву правну вриједност, осим што служи за обмањивање јавности“.

„Умјесто да одговарају, бивши директор катастра Драган Ковачевић, за којим је расписана потјерница и надлежни у Општини Цетиње, због неспровођења одлуке Уставног суда, предсједник Општине Цетиње Александар Кашћелан (којем ДПС већ тражи замјену) беспримјерно се мијеша у црквене ствари и обмањује јавност о власништву манастира“, истиче Маркуш.

Он је Спутњику приложио документ из комунистичког времена од 3. јуна 1961. године, значи не послије 1990. године, у коме јасно пише да је власник Цетињског манастира – Управа Цетињског манастира. Документ је издао Завод за заштиту споменика културе НР Црне Горе и потписао га је тадашњи директор Завода, то јест државне институције Вељко Журић.

Искра 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас