Јово травар са Романије излечио многе по свету, имао 16-оро деце, а убио се са 100 година због неузвраћене љубави

Jovo travar sa Romanije, Foto: Printscreen

Име Јован Мијатовић млађима ништа не значи, а вероватно ни старијима који још добро памте живот у Титовој Југославији. Али овим потоњим ће надимак Јово травар већ вратити сећање на човека који је поживео стотину година и који је светом пронео име своје родне Романије и Сокоца.

Многима је помогао својим чајевима, напицима и мелемима, а овај надалеко чувени видар рођен је 1886. у селу Загајеви и већ одмалена се заинтересовао за лековито биље. Баба Станија га је много тога научила, тако да је у њему нашла свога наследника коме ће пренети сво своје знање како брати, када, како чувати, како мешати, како справљати…

Када се прочуло за њега, звали су га у Будимпешту, Беч, Париз, где све не. Чак и у Холивуд, а остало је забележено да је травкама лечио и једног члана породице америчког председника Никсона.

РЕЦЕПТИ ЈОВЕ ТРАВАРА

(из књиге „Лечење лековитим биљем“)

За снижавање крвног притиска

У посуду ставите 10 грама каранфилића и прелити са 250 милилитара воде. Оставити да одстоји 24 сата. Сат времена пре сваког оброка узети две супене кашике. Колико течности попијете, толико треба досути воде у посуду где је каранфилић. Тако пити и додавати док каранфилић не изгуби снагу. Ако се крвни притисак не снизи, поновити поступак.

За лечење синуса

Скувајте благ чај од цвета камилице и процедите. Овај ћај ушмркавајте у нос трипут дневно: изјутра, у подне и увече. Притом чај добро ушмркните у нос, а затим нос и слепочнице трљајте све док не осетите да вам је ваздух прошао кроз нос.

За ублажавање бола у колену

Смрекове бобе добро истуците и помешајте с јабуковим сирћетом. Затим, све то кувајте тако да се бобе раскувају. Потом узмите земљу иловачу и размутите је с врелим сирћетом и туцаним бобама. Добијени мелем ставите на крпу тако да његов слој буде дебео 2цм. Крпу с мелемом привијте на болно место.

Народ је волео Јову травара са Романије, свакоме је био вољан да помогне, а о њему је и документарни филм снимљен.

Са Миленом је изродио 16 деце, од тога 11 синова и пет ћерки. Али нико није пошао његовим путем. Супруга је умрла 1983. године. Још за живота, тамо неке 1975. овај горштак је подигао себи споменик у природној величини, и ту је сахрањен 1986. године.

Напунио је стотину година када је на себе дигао руку због – неузвраћене љубави! Приповеда се да се заљубио, али да га је та жена одбила и да није имао лека за те своје љубавне јаде.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас