Дејан Џодан: Библијски сукоб или какав ће бити контраудар Израела

viber_image_2021-10-25_11-56-00-893

Од почетка последњих сукоба на блиском истоку, између Хамаса и Израела, постављало се не толико питање да ли ће се неко умешати у сукоб директно, већ више када ће се то десити и ко ће трепнути први.

Први је трепнуо Иран, изазван израелским нападом на њихово дипломатско представништво у Дамаску. Два генерала су била превише за Иран, који је додуше одтрпео и прећутао убиство такође једног од важних генерала у Ираку генерала Сулејманија, за које су били одговорне САД.

Одговор Ирана на напад Израела, се ипак може сматрати одмереним, а у смислу употребљених борбених средстава, спада у категорију „шведског стола“ или по систему, од свега по мало. Дакле, права проба за толико хваљен Израелску ПВО. Сви који су се питали како ће се Израел одбранити од овог напада, добили су одговор брзо. Неки, који прате ову тематику, су знали да Израел има најкомпактнију и потпуно интегрисану ПВО са РВ. Резултат је видљив чак и лаицима.

Челична купола или „Ирон доме“, Израелски ПВО одбрамбени систем потпуно је онеспособио све претње које су долазиле од великог броја дронова различитог типа, уопште БПЛ летелица (беспилотне летелице), али и истини за вољу, скромнијег броја крстарећих ракета.

Истина је, да је известан број балистичких ракета пробио Израелску одбрану, али нема довољно података шта је коришћено у одбрани од оваквог напада и што је можда важније, каква је била подела улога НАТО савезника у одбрани од оваквих напада.

Претпоставка је да је ИДФ користио Аrrow-2 и Аrrow-3, али је то сигурно рађено у садејству са НАТО савезницима. Такође нема података о штети коју су ти пројектили изазвали, погодивши једну од база ИДФ-а.
Иако су САД уздржане по питању контра напада, мислим да нема дилеме око тога да ли ће Израел узвратити. Такође, верујем да нема сумње да ће им савезници помоћи макар окретањем главе.

Нашироко се већ нагађа, како би могла да изгледа одмазда Израела. Преовлађује мишљење да ће и она бити врло одмерена и усмерена пре свега на Иранске војне мете, али можда и на нафтна постројења која су извор финансирања за режим у Техерану. У ту сврху Израел има неколико могућности, а највише се помиње употреба балистичких ракета средњег домета Јерихо-2 и Јерихо-3.

Међутим, у јавности се појављује и могућност да Израел „провуче“, око Арабијског полуострва и своју авиацију, која би могла да дејствује из Персијког залива и тада се број средстава које могу да се користе, значајно увећава. Израел, има техничку и логистичку могућност да то и заиста уради, а у врло блиској прошлости, Израел је извео војну вежбу дугих налета изанад Средоземног мора, уз употребу авиона танкера и авиона за електронско извиђање, наравно и у садејству са трупама САД.

Следи питање, има ли Иран чиме да парира? Па, иако су далеко одмакли у развоју система беспилотних летилица и ракетних система, без интеграције са РВ, мислим да су им шансе минималне да се одбране. Ратно Ваздухопловство се базира старим апаратима, пре свега Миг-29, али и још старијим Ф-4, Ф-5 и Ф-14, као и Kинеском верзијом МИГ-21 – Ј-7, који истини за вољу и немају неке могућности за интеграцију са земаљским ПВО системима. У употреби су још СУ-24 и Мираж Ф1, за које се, као и за претходно наведене поставља питање у каквом су стању.

Од модернијих ПВО система издваја се руски ТОР, Kуб, али и С300 (4 батерије, макар према јавно доступним подацима), као и неколико локално развијених система. Дакле, гледајући само ПВО системе, Иран је респектабилна сила, макар регионално. Да ли ће то бити довољно да одбију налет Израела, зависиће и од стратегије ИДФ-а, али обима помоћи НАТО савезника.

Дакле, није више питање да ли ће бити ескалације, већ хоће ли бити мудрости за деескалацију. Уколико би Израел напао, сматрам да је мала шанса да Иран не покрене неки шири напад. Уколико Иран жели да остане лидер Шитског света (ако не и муслиманског) у региону пре свега, али и глобално, не сме да дозволи да га Израел понижава на овај начин.

Такође, поставља се питање колико ћемо чекати на одговор Израела? По свему судећи, не дуго. Ратни кабинет Бењамина Натањахуа зна, да што дуже чека, оправданост осветничке акције ће више бити довођена у питање, па је врло вероватно да да ће напад уследити унутар следеће две седмице, баш као и Ирански.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас