Како да дете које није мотивисано боље учи у школи

Фото: Скриншот Јутјуб

Мотивација је кључни фактор у учењу и постизању успеха у школи. Међутим, неки ученици могу имати потешкоћа са мотивацијом, што може утицати на њихов академски успех. У наставку су наведени неки савети који могу помоћи деци која нису мотивисана да побољшају своје учење:

Разговор – Разговарајте са дететом о њиховим циљевима и мотивима. Покушајте да сазнате шта их интересује и шта их спречава да се мотивишу за учење. Такође, објасните им колико је важно редовно учење и шта се може постићи када се уложи труд и напор.

Постављање циљева – Помозите детету да постави циљеве за своје учење. Ови циљеви би требало да буду реални и мерљиви, попут постизања одређене оцене или завршавања одређеног броја задатака у одређеном периоду.

Прављење распореда – Помозите детету да направи распоред учења који ће бити прилагођен њиховим потребама и обавезама. Распоред би требало да буде реалистичан и да укључује редовне паузе и одморе.

Допринос – Дајте детету прилику да допринесе процесу учења. Пустите их да сами бирају предмете које желе да уче, или да одаберу начин на који ће учити. На тај начин, дете ће се осећати да има контролу над својим учењем и то може да повећа њихову мотивацију.

Охрабривање – Похвалите дете када постигне добре резултате и подстичите их да наставе са добрим радом. Такође, будите стрпљиви и подржавајући када дете има потешкоће у учењу.

Укљученост – Будите укључени у дететово учење и помозите им када год је то потребно. Такође, будите заинтересовани за оно што дете учи и покушајте да повежете то са стварима које их интересују и мотивишу.

Диверзија – Користите различите технике учења које ће помоћи детету да задржи интересовање и мотивацију. То може укључивати ​​играње игара, гледање видео снимака, коришћење апликација или учење путем интерактивних платформи.

Укупно, постоји много различитих начина да се помогне детету које није мотивисано да боље учи.

Ако дете није мотивисано, може имати проблема са концентрацијом, пажњом, памћењем и усвајањем нових знања. Ево неколико савета који могу помоћи да се мотивише дете које није заинтересовано за учење:

Пронађите интерес детета – разговарајте са дететом и сазнајте шта га интересује и мотивише. Покушајте да пронађете везе између тих интересовања и предмета који се уче у школи. На пример, ако дете воли спорт, покушајте да пронађете примере како би се математика могла применити у статистици или физици у биомеханици.

Поставите циљеве – помажите детету да постави краткорочне и дугорочне циљеве у учењу. Циљеви треба да буду реалистични, мерљиви и достижни. Када дете постигне неки циљ, похвалите га и подстакните да настави даље.

Побољшајте окружење за учење – створите мирно и пријатно окружење за учење које ће помоћи детету да се фокусира и концентрише. Ограничите време које дете проводи пред телевизором, рачунаром или другим уређајима који могу ометати концентрацију.

Учење кроз игру – покушајте да учење учините забавним и интерактивним, на пример коришћењем едукативних игара, интерактивних књига или апликација које помажу у учењу.

Подстичите самосталност – пустите дете да преузме одговорност за своје учење. Нека само организује своје време за учење и проналази начине да се мотивише.

Подршка и охрабрење – показивање подршке и охрабрење су важни за мотивацију детета. Покажите детету да верујете у њега, да сте уз њега и да цете му помоћи да постигне своје циљеве.

Напомена: Уколико дете има проблема са мотивацијом који се чине озбиљнијим, може бити корисно да се посаветујете са школским психологом или другим стручњаком.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас