КАКО ЈЕ ОСЛОБОЂЕН ПЕТРОВГРАД: Изложба посвећена Зрењанину на крају Другог светског рата

Зрењанин
ПОВОДОМ 77 година ослобођења данашњег Зрењанина, у градском Музеју од 2. октобра биће постављена камерна поставка Ослобођење Петровграда у Другом светском рату.

 

Поставку чине панои на којима су приказане фотографије ослобођења града, у власништву зрењанинског и Музеја Војводине, а у неколико витрина ће бити изложено оружје и лични предмети појединих учесника Народноослободилачке борбе.

Након априлског рата, Војводина је била подељена, Бачка и Барања су припале Хортијевој Мађарској, Срем Независној држави Хрватској, а Банат је као засебна област ушао у састав Недићеве Србије, али је власт заправо била у рукама локалне немачке мањине, фолксдојчера. Борба Срба у тадашњем северном Банату била је саставни део свеукупне ослободилачке борбе против нацистичког режима у окупираној Југославији и великом делу Европе.

Банат, као и цела Војводина са изузетком Фрушке горе, због свог географског положаја био је непогодан за партизански начин ратовања, тако да је акценат ослободилачке борбе на овом простору био на саботажама и брзим акцијама и избегавању фронталних сукоба, са далеко надмоћнијим непријатељем.

– У Банату није било братоубилачке борбе, односно грађанског рата, што је изузетна особеност ослободилачке антинацистичке борбе у овом делу Војводине и Србије – каже Владислава Игњатов, виши кустос Музеја у Зрењанину, уз напомену да су данашњи Средњобанатски округ, који је географски припадао северном Банату и његово административно седиште, Зрењанин, некада Велики Бечкерек и Петровград, имали су значајну логу у Народноослободилачкој борби.

Током три и по године, од првих дана устанка у лето 1941, па до ослобођења Баната у јесен 1944. године, слободољубиви Банаћани, водили су непрестану ослободилачку борбу против окупатора, а многи од њих нису дочекали слом фашизма и толико жељену слободу. Јединице Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије ушле су 2. октобра 1944. године у Петровград, а у завршним операцијама ослобођења града учествовали су и дотадашњи илегалци, који су се у окупираном граду четири године борили на све могуће начине, оружјем, политичким средствима, економским саботажама и диверзијама.

Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас