Како је руски тенк Т-90 преко Украјине завршио у Луизијани – Пентагон ништа не зна

Фото: Скриншот Јутјутб

На паркингу казина поред државног пута у америчкој савезној држави Луизијани прошле седмице је осванула приколица са товаром који је, најблаже речено, збунио пролазнике. Пред њима је био руски тенк Т-90 који је у Америку стигао са бојног поља у Украјини.

Тенк припадао 27. гардијској механизованој бригади у саставу 1. руске гардијске тенковске армије. Посада га је неоштећеног напустила 25. септембра код места Куриловка. Украјина је тада повратила велике делове територије источно и јужно од Харкова. Украјинци су га после заробљавања краће време користили у саставу 92. самосталне механизоване бригаде, чије ознаке су исписане по тенку.

Судећи по отпремници која је залепљена на цев топа, тенк је преко Пољске луке Гдањск, у Америку упутила организација под именом „Међународни тим за процену штете”. Претпоставља се да иза тог имена стоји Америчка обавештајна агенција, која је тенк по приспећу у Бомонт у Тексасу, упутила у војни опитни центар у Абердину. Тамо ће га америчка војска испитати и тестирати.

Пентагон није упознат, можда ЦИА зна

На путу до Абердина покварила се приколица која је носила тенк тежак 47 тона. Тако се руска војна машина нашла испред казина у Луизијани. У почетку, пролазници су били збуњени а тенк је убрзо постао атракција због које су локалне власти морале да ангажују обезбеђење. Појединци су улазили у тенк који на себи још има делове експлозивног оклопа. Иначе, тенк делује комплетно, без оштећења. На предњем делу је уочљива штора, односно електро–оптички систем за заштиту тенка од противоклопних ракета. Са куполе тенка је уклоњен митраљез.

Америчко министарство одбране је саопштило да оно није укључено у допремање тенка из Украјине. Управо због тога се сумња да иза свега стоји Централна обавештајна агенција која је тенк допремила за потребе тестирања новог против оклопног оружја. Наручилац је вероватно нека цивилна компанија која за потребе Пентагона производи оружје.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас