Како су 1941. године скончали Срби из Дервенте : Над усташким злочинима занијемио и њемачки генерал Глез фон Хорстенау

viber_image_2021-10-06_11-38-45-852
О актуелној теми која се шири по друштвеним мрежама о злочинима усташка у општини Дервента писао је чак и немачки изасланик у Загребу, иначе познати србомрзац, генерал Глез фон Хорстенау, згражавајући се и сам над суровошћу усташког режима.

Наиме, у августу 1941. г. усташе су похапсиле све старије Србе од седамнаест година из Дервенте (до тада Лужани Босански), заједно са Србима из села Барице, Костреш и Нови Лужани и одвели их у логор у Славонску Пожегу, који је формиран споразумом између НДХ и Немачке 4. јуна 1941, ради пресељења извесног броја Словенаца у Србију и тзв. ,,одстрањењу “ Срба из НДХ. Тај логор је имао  имао статус и категорију усељеничко – исељеничког, иако је у њему скончао велики број припадника српског народа.  У њему се у том моменту налазио и известан број Срба са подручја Брода.

За време чистке Дервенте од Срба драстично је оштећена православна црква у Лужанима Босанским (сада Дервента), убијен је у свом стану свештеник Милош Петровић (14. јун 1941), уништене су матичне књиге и сви богослужбени предмети, као и црквена архива. Још горе је урадила хрватска војска у мају 1992 године, када је наведену цркву срушила.

Ево шта је о тим трагичним догађајима у свом дневнику записао поменути Глез фон Хорстенау, не верујући ни сам у суровост усташког режима, која се дешава пред његовим очима:

,, Код Славонске Пожеге се налази један концентрациони логор.

Управник логора је бивши католички свештеник (толико о невиности Степинца, прим. аут. ) а сада чувени усташа Клајић…..дошло је наређење да дневно мора бити убијено по двадесет заробљеника. Током једног уобичајеног мучења ( можемо ли замислити каквог, прим. аут. ) један заробљеник је покушао да отме пушку од свог мучитеља.

Када је ово дојављено команданту логора Клајићу, он је наредио да се сви логораши побију ватром из митраљеза са дум – дум мецима.

Читав сат је трајала паљба са улазних врата у унутрашњост бараке. Зидови су били крвљу пошприцани а са њих су висили комади меса и просутих мозгова, док су подови били прекривени лешевима “.

Страшна слика, која се скоро не може ни замислити у најцрњим хорор филмовима. На овај начин усташе су у Славонској Пожеги, за један дан ликвидирале, на најсвирепији могући начин четири стотине тридесет осам ( 438 )логораша из Дервенте и Брода.

Наведени призор ужаса Хорстенау описао је у свом дневнику.

Аутор: Светозар Црногорац ( Председник удружења Клуб Гачана у Београду)

Извор: Слободна Херцеговина


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас