Какве су шансе украјинске офанзиве

Фото: Скрншот

Текст војног аналитичара са твитера: Већина теренских приручника ће вам дати мапу распореда јединица у одбрани и разговарати у војним круговима о томе како би ова тактика заправо требало да функционише, вероватно зато што већина војника (са добрим разлогом) не воли посебно да признају да мењају животе за простор и време. Без обзира на то, једноставан је, лак за извођење и ради изузетно добро. Сви су сви залуђени да направе «глатку» мобилну одбрану док не сазнају да ако промаше време за контранапад за сат времена, цео план се распада.

Стандардни начин распоређивања за ову (и за многе друге мисије) је аранжман „два горе, један назад“, где јединица распоређује две од своје три подкомпоненте напред са једном у резерви. Ово обезбеђује адекватну покривеност линије фронта са адекватном резервом. Тако на вишем нивоу «видимо» тешку дивизију распоређену управо у таквом распореду, са две бригаде напред и једном у резерви, а свака од истурених бригада распоређује два своја батаљона напред са једним у локалној резерви. Фронтална линија додира са непријатељем је постављена испред саме одбране.

Као што је наведено на шаблону, сваки батаљон на линији фронта има десет километара фронта – прилично лако за покривање тешко наоружане јединице. Ово функционише на линији борбених положаја предњег вода удаљених километар или два, довољно једноставно да се покрију патролама и тешким оружјем.Ова јединица је такође имала доста времена да се укопа и успоставила је три одвојена појаса са препрекама. Сваки од њих је сложена препрека која ће захтевати сате рада сапера да би се пробили. Али ми се против те и такве одбране се не боримо као дивизија, ми се боримо на нивоу корпуса. км, са четири дивизије напред и једном у резерви. Ове снаге имају на располагању укупно 45 маневарских батаљона, по 9 по дивизији.

Старо је војно правило да ако желите да нападнете успешно, потребна вам је предност од 3:1 над непријатељем. Од сваког војника који се брани може се очекивати да онеспособи два нападача пре него што сам падне, а трећи нападач ће коначно заузети позицију. Уз то, запањујуће је реткост да једна армија може само да стекне предност од 3:1 у целом војном простору. Генерално, оно што се дешава је да једна армија сакупи већу локалну супериорност како би омогућила пробој и колапс противничког фронта.

Овде је непријатељ стекао укупну бројчану предност од 2:1, али гомилањем већине своје снаге против једног сектора они ће постићи предност од 7:1 против циљане дивизије. Преостале снаге ће извести локалне нападе како би везале остале јединице на фронту.

«Екран» или линија фронта се враћа уназад док непријатељ напада. Први талас у сектору пробоја је 18 батаљона – две целе дивизије постављене против четири батаљона фронта са квотом 4,5:1, која пада на 3:1 како резерве бригаде напредују. После интензивне борбе, прва линија је пробијена и две фронтове бригаде су збрисане, одводећи са собом 12 непријатељских батаљона. Има скромних губитака на боковима. Како главни напор непријатеља постаје очигледан, резерве се приближавају са бочних дивизија и корпуса. Сада суочен са 14 батаљона у зони пробоја, непријатељ ангажује пуних 30 батаљона да пробије другу одбрамбену линију. Удаљеније резерве се и даље окупљају на све већој страни, а напади по боковима се настављају.

Чак се и ова огромна снага бори да напредује, али на крају пробија другу одбрамбену линију по цену скоро сваке јединице са обе стране главног напада која је постала неефикасна у борби. Све резерве су се обавезале да држе завршну линију.

Сада када му понестаје резерви, непријатељ ангажује својих последњих 18 батаљона у покушају да пробије трећу линију. Овог пута растуће оперативно трење (сада покушавају трећи пробој 20км дубоко у позицију) и опадајућа бројчана предност побеђују напад. Непријатељ се консолидује ипрелази назад у одбрану, са три четвртине њихових укупних снага (око 68 батаљона) ван снаге након што је ударио удубљење величине 40к20 км у линију. Губици на браниочевој страни, иако су генерално лакши, пропорционално су озбиљни код 32 батаљона. Поред тога, нападач поседује већи део бојног поља и моћи ће да спасе оштећену и напуштену опрему која је остала на терену. Сада, треба напоменути да је ово анализа да је „све остало једнако“, то јест да су равноправни у артиљерији, авијацији и другим ресурсима. Ватрена и ваздушна супериорност ће утицати на бојно поље на критичне начине – ватрена супериорност ублажавањем (или повећањем!) бруталног односа губитака од 2:1 и супериорност у ваздуху ометањем кретања резерви. Како је ово релевантно за Украјину? Па, тај одбрамбени распоред корпуса је „доктринарни шаблон“ који се може применити на постојећи терен као први корак за анализу распореда снага.

Линија фронта у Запорожју је дуга око 160 км. Да видимо како изгледа руска одбрамбена шема са њеном применом.

Чак се уско уклапа у познате руске појасеве препрека. Претпостављам (разумно) да је мање видљив мински појас дуж контактне линије.Не само да се од Руса може очекивати да брзо стекну и задрже ватрену и ваздушну надмоћ преко бојног поља (и да пребаце појачања изван сектора), већ и не знам где Украјинци очекују да добију преко 100 батаљона који би им требали да заправо победи ову шему одбрамбеног појаса. И ако мислите да сам «оптимиста» у вези са Русима овде у позицији одбране, изнесите своју забринутост са НАТО-у. Недавни млаки јавни коментари генерала Каволија о изгледима Украјине за будућност па и контраофанзиве говоре сами за себе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас