Kаменована кућа Румене Љубић, једине Српкиње у центру Пећи

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Rumena, Pec

Kућа једине Српкиње која живи у центру Пећи, учитељице у пензији, каменована је јуче у поподневним сатима, сазнаје Радио Гораждевац.

На кући је причињена материјална штета а случај је пријављен Kосовској полицији.

Из регионалне дирекције полиције за Радио Гораждевац је потврђено да се инцидент догодио и да је окарактерисан као напад и оштећење имовине.

„Дана 12.10.2021. године, у полицијској станици у Пец́и, појавила се подноситељка жалбе Румена Љубић, из Пец́и, која је пријавила да су непознате особе каменовале њену куц́у и да са исте оштетиле неке прозоре на куц́и, која се налази на адреси Рр. „Есат Берлајолли“ у Пец́и“, наводи се у информацији Регионалне дирекције полиције која је достављена овом медију.

„Истражитељи Полицијске станице у Пец́и, одмах су изашли на лице места, извршен је увиђај, док подносилац жалбе (Румена Љубић) није дала изјаву, вец́ је одложила за следец́и дан. О случају је обавештен државни тужилац, који га је окарактерисао као „уништавање или оштец́ење имовине“, прецизира се у саопштењу.

Полиција је навела да интензивно ради на привођењу осумњичених у вези са случајем.

Radio Goraždevac

Rumena Ljubić: Samoća mi je najveći neprijatelj

У Пећи је некада живело 20.000 Срба, а данас у самом центру живи само једна особа – Румена Љубић. Ова некадашња учитељица и професорица српског језика, пензионерка, која у деведесетој години стоички одолева недаћама, живи сама у очуваној породичној кући у центру града, преноси Радио Гораждевац.

Бранећи своје, Румена Љубић је много пута наилазила на проблеме и покушаје пљачке имовине. Kако каже, те проблеме нема са староседеоцима које је раније познавала.

“Где год сам отишла, свуда су ме лепо примили. За све продавце ја сам тетка Рушка, али ја проблем имам у мојој улици. Рекла сам да су ми пунили водоводне цеви песком два пута, да су ми крали дрва. Ја сам ухватила да су ми скидали каблове доле у гаражи“, изјавила је Румена за Радио Гораждевац.

Најгоре је било каже када се вратила у Пећ. Упади на њен посед нису били ретки а било је и покушаја да се кућа спали.

„Ту је била грејалица. Погледајте. То је грејалица стабилна, толико година. Он је расформирао и кад сам ја дошла, она је лежала на вратима“, прича Румена Љубић.
17 поломљених прозора у самоћи

Професорица Румена често је била и мета каменовања.

„Имам признанице од радње која ми је поправљала. Седамнаест прозора су ми сломили“, присећа се професорка Румена.

Румена Љубић плаћа редовно све комуналне таксе и рачуне. Поред тога, покренула је иницијативе и поднела захтеве који су одобрени од стране општине Пећ.

„Плаћам уредно порез, плаћам уредно струју. Телефон до скоро. Нисам могла за улицу да плаћам. Ја сам написала захтев председнику општине да се улица уради. Ја сам написала захтев, а комшија је покупио потписе и ми смо добили једну дивну улицу“, каже Румена Љубић за Радио Гораждевац.

Румену Љубић по некад обиђе православни свештеник који живи недалеко од њене куће, као и Срби из Гораждевца. Према њеним речима, ништа јој не пада тешко као самоћа.

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас