Канадска либерална инквизиција у провинцији Онтарио уништила 4.700 књига

image_2021-09-19_192740

ЈОШ СЕ НЕ ЗНАЈУ СВИ НАСЛОВИ, АЛИ ЈЕ МЕЂУ ЊИМА ЈЕ И СТРИП „АСТЕРИКС И ИНДИЈАНЦИ“

 

По наредби Католичког школског округа Провиденс, које обједињује 30 франкофонских основних и средњих школа, део тих књига био јавно спаљен, а њихов пепео искоришћен као ђубриво. Сама та церемонија је проглашена за „ритуал чишћења и помирења“

* За одузете и уништене књиге се тврди да су биле увредљиве за староседеоце Канаде

_____________________________________________________

КАДАНДУ уочи парламентарних избора – заказаних за 20. септембар – потреса „скандал из прошлости“.

Реч је огађајима из 2019. године у провинцији Онтарио који су до канадске јавности стигли тек сада. Врло је могуће: да би одузели гласове и владајућој Либералној странци и Новој демократској странци Канаде.

У југозападној провинцији Онтарио догодило се нешто што би већина Канађана повезала са талибанима или неким клерикалним режимом.

По наредби Католичког школског округа Провиденс, које обједињује 30 франкофонских основних и средњих школа, из библиотека образовних установа уклоњено је 4.700 књига.

       Потом је део тих књига био јавно спаљен, а њихов пепео искоришћен као ђубриво.

Сама та церемонија је проглашена за „ритуал чишћења и помирења“.

Према руководству округа, одузете су и уништене књиге које су биле увредљиве за староседеоце Канаде.

Када је скандал избио, почело је да тврди да је само 30 књига симболично „посвећено ватри“, а да су остале уништене сецкањем и послате у стари папир.

Међутим, сазнало се да је спањивање имало ритуални карактер, да је било пропраћено речима:

„Закопавамо пепео расизма, дискриминације и стереотипа у нади да ћемо одрасти у земљи која укључује све који у њој живе. У нади да ће сви живети у благостању и безбедности“.

Комплетан списак уништених књига није обелодањен, али се већ зна да су међу њима били и популарни стрипови о Астериксу и Обеликсу, што је изазвало посебно негодовање у Француској.

 

Париски лист Le Figaro објавио је да је школски дистрикт Провиденс планирао да настави свој „Ритуал чишћења“ и у 2020-ој и да би тако и било да се није испречила пандемија.

Канадски медији преносе да је „спаљивање у Провиденсу“ одржано уз благослов Сјузи Кис, копредседнице Комисије за староседилачке народе из владајуће Либералне партије Канаде.

Тачније, бивше јер је 8. септембра поднела „добровољну оставку“.

У међувремену се открило да је она фалсификовала документе о свом пореклу – да је измисила да потиче од једног од аутохтоних народа Канаде.

Да се често позивала на своје тобожње „абориџинско породично образовање“ и тврдила да зато боље од других „разуме живот староседелачког становништва земље“.

Канадски премијер Џастин Труди изјавио је да сам „никада не би пристао да пали књиге“, али и одмах додао да бело становништво Канаде не може староседелачким народима диктирати како ће обављати помирење“.

Ерин О’Тул и Ив-Франсоа Бланше из «Квебекског блока» осудили су спаљивање књига у Онтарију „независно од намера организатора акције“:

„Пут ка мирењу не сме водити уништењу Канаде!“

 

Факти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас