Канали РТ уклоњени са Јутјуба, Русија запретила; Посланица Думе: „Орвелово министарство Истине“

image_2021-09-29_114329
Руска савезна служба за надзор у области комуникација, ИТ и медија (Роскомнадзор) упутио је захтев Гуглу да што пре укине сва ограничења са канала „РТ ДЕ“ и „Дер феленде парт (ДФП)“ на Јутјубу и објасни разлоге за њихово увођење, наводи се у писму које је Служба послала руководству ИТ гиганта.
Роскомнадзор сматра да поступци Гугла представљају кршење кључних принципа слободног протока информација и неометаног приступа информацијама, као и чин цензуре према руским медијима.

„Администрација Јутјуба редовно прибегава цензурирању садржаја објављених на налозима руских медија под формалним изговорима. Раније је сајт за видео хостинг више пута наметао ограничења на званичне налоге и материјале руског издања ‘РТ’“, додаје се у саопштењу.

Такође се подсећа да се због таквих радњи интернет ресурс може препознати као умешан у кршење основних људских права и слобода и укључи на одговарајући списак. После тога, ресурс ће добити упозорење у случају чијег неизвршења је предвиђено потпуно или деломично блокирање.

Уколико Гугл занемари захтев за деблокирање канала „РТ-а“ на Јутјубу, прети му казна од милион рубаља, а ако то поново одбије – до три милиона.

У уторак је главна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије „РТ“ Маргарита Симоњан објавила је да је Јутјуб избрисао два немачка канала „РТ-а“ без могућности поновног активирања. Гугл је саопштио да је затворио канале због „кршења услова услуге“. Симоњанова је напоменула да ова правила Јутјуба „нигде нису прописана“ и назвала поступке видео хостинга правом објавом медијског рата Русији од стране Немачке.

У светлу саопштења да је хостинг Јутјуб трајно укинуо канале „РТ“ на немачком језику, чланица одбора за међународне послове Државне думе Русије Јелена Пањина оптужила је Запад да од хостинга прави „министарство истине“ из дистопије „1984“ Џорџа Орвела.

„Све то, као и штошта на Западу, подсећа на ‘1984’ Џорџа Орвела, где су чињенице о недавним догађајима избачене из новина. Уништавајући темеље слободе говора и историјске истине, Запад ствара потпуно херметички затворен информациони простор који функционише у духу Орвеловог министарства истине“, истакла је Пањина.

Према њеним речима, одлука хостинга показује спремност глобалистичких кругова да информације које им сметају уништавају отворено варварским средствима. Она је истакла да увек бива тако да они који немају шта да кажу и немају друге аргументе, затварају противнику уста.

Посланица је скренула пажњу на чињеницу да се ради о уништавању свих архива канала које бележе политички живот Немачке у протеклих седам година.

„Очигледно је да није реч само о борби против нежељених медија, већ и о покушајима брисања читавих страница из савремене историје Немачке. Канали ‘РТ’ на немачком језику су данас једини поуздани извори о догађајима које владајући кругови преферирају да не помињу. На пример, о мигрантској кризи 2015-2016. године и њеним последицама“, констатовала је Пањина.

У уторак је видео-хостинг Јутјуб трајно укинуо канале „РТ ДЕ“ и „ДФП“ без права на враћање. Главна уредница радија Спутњик, агенције „Русија севодња“ и „РТ“ Маргарита Симоњан, назвала је ово „медијским ратом“ и позвала руске власти да забране емитовање „Дојче велеа“ и других немачких медија.

С тим у вези, Министарство спољних послова Русије саопштило је да укидање канала „РТ-а“ на Јутјубу представља цензуру.

Иначе, министарство истине је једно од четири министарстава Океаније, фиктивне државе у чувеном Орвеловом роману „1984“. Оно је задужено за пружање информација и културних садржаја становништву, али у стварности служи као пропагандно оруђе режима – користе се бројне методе од којих је карактеристична манипулација документима и историјским подацима, попут брисања личности и догађаја које су из политичких разлога постале проблематичне.

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас