Кина побеснела на извештај Америке: Рат између Русије и нас? – „Не играјте се с ватром“

photo: mil.ru

Кина је након извештаја САД у коме се наводи могућност истовремених ратова са Москвом и Пекингом упозорила Вашингтон да се не игра са ватром.

– Америка није спремна да се суочи са изазовом растуће нуклеарне претње коју представљају Русија и Кина. То је егзистенцијални изазов за који су САД припремљене осим ако званичници сада не донесу одлуке – наводи се у извештају од 145 страница који је објавио Конгрес о стратешком положају Сједињених Америчких Држава.

Тим од шест демократа и шест републиканаца израдио је тај документ након годину дана истраживања.

У извештају је понашање Русије и Кине описано као војно забрињавајуће и све агресивније и наведено да је заузврат повећан ризик од сукоба са два нуклеарна партнера.

– Очекује се да ће Кина постићи нуклеарни паритет са САД до средине 2030-их година – објашњава панел.

Конгремени, истражујући најгори могући сценарио, наводе идеју могуће коалиције између Русије и Кине против САД. Према стручњацима, амерички челници требало би да промене стратешко вођење земље и убрзају њену војну модернизацију.

У Пекингу су разговори о могућем рату са САД изазвали бес и негодовање, а то је видљиво у чланку који је недавно објављен у Глобал тајмсу који је службено гласило Комунистичке партије Кине.

Идеја припреме за могуће истовремене ратове с Русијом и Кином, описана је као фантазија, али с нагласком како је дубоко узнемирујуће што се поступно пробила у дневни ред Вашингтона.

– Ако би Вашингтон усвојио чак и мали део препорука у овом извештају, штета и претње које би то могло представљати светском миру биле би немерљиве и у на крају би се обрушиле на САД. Постоји стара кинеска изрека: „Они који се играју с ватром од ње ће страдати“. То је нешто што је Вашингтону вредно пажљивог разматрања – део је упозорења које је објављено у новинама.

Чланак је осудио извештај као непромишљен због наглашавања потребе у нуклеарном наоружању под маском одвраћања, описујући то као катастрофалан корак унатраг у историји. Додаје се и да амерички извештај преувеличава претњу коју представља Кина уз мотиве за стварање ратне атмосфере.

Ово није прво упозорење које је Кина упутила САД јер су се односи између две земље погоршали након руске инвазије на Украјину и све агресивнијег става Пекинга према Тајвану.

Глобал тајмс је прошлог месеца објавио ауторски чланак који је садржао упозорење САД због њихове подршке Тајвану чију независност Пекинг оспорава.

– САД наставља да наоружава Тајван продајом велике количине оружја и опреме и охрабрује га да уз употребу силе одбије поновно уједињење. То је потез који има циљ да изазове напетости. То би неизбежно погоршало напетост између Кине и САД што може довести до сукоба – писало је у чланку.

Извор: Курир/Јутарњи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас