Кинеска војска упозорила: Сломићемо тајвански сепаратизам и страно мешање по сваку цену

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
kineska vojska
Кинеска војска упозорила је да ће „одлучно сломити“ сваки покушај раздвајања Тајвана од Кине.
У дневном коментару Народноослободилачке војске (ПЛА) кинеска армија изразила је уверење да је „осујетила комплетно спољно мешање и сепаратистичко деловање у вези са „ независношћу Тајвана “.

Претходно je службени лист кинеске војске Pla daily објавио видео на свом Веибо налогу који приказује „недавне“ вежбе, у којима војници вежбају „десант на плажу и избоде јуришне вежбе са мора на острво“.
Видео приказује војнике како изводе десант уз помоћ малих летелица, пробијају бодљикаву жицу и друге препреке, копају ровове у пешчаном спруду и вежбају борбу у шуми.
„Ако би се сепаратистичке снаге“ независности Тајвана „усудиле одвојити Тајван од Кине у било које име и на било који начин, Народноослободилачка војска ће их одлучно сломити по сваку цену“, наводи се у коментару Pla daily.

Вежбе су наводно изведене на полигону у провинцији Фуђиан, која је удаљена само 180 километара од региона Тајванског мореуза.

Кинеска војска, последњих месеци, распоредила је ратне бродове и борбене авионе на јуришне вежбе у близини Тајванског мореуза као одговор на америчке „провокације“.

Од почетка октобра кинески ратни авиони извршили су скоро 150 упада у тајванску зону противваздушне одбране – сигнализирајући високе тензије између Тајпеја и Пекинга. Међутим, ти летови су престали последњих дана, преноси РТ.

Подсећамо, кинески председник Си Ђинпинг рекао је да је тајвански „сепаратизам “ „највећа препрека“ поновном уједињењу са Кином – додајући да би поновно уједињење остварено „мирним средствима“ најбоље „служило интересима нације у целини“.

Међутим, тајванска председница Цаи Инг Вен изјавила је да острво и копно не би требало да буду „међусобно подређени“, додајући да ће се Тајван „опирати анексији или задирању у суверенитет“.
У међувремену, недавни извештаји открили су да америчке снаге за специјалне операције тајно месецима обучавају тајванске трупе, како би их припремиле за борбу против Кине. Вашингтон одржава незваничне везе са Тајпехом и испоручује острво оружјем, преноси РТ.

Званични односи између централне владе Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. године након што су се снаге Куоминтанга, предвођене Чианг Каи Шеком, пораженим у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван. Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине обновљени су крајем 1980-их. Почетком 1990-их, стране су почеле да контактирају преко невладиних организација – Пекиншког удружења за развој односа преко Тајванског мореуза и Фонда за размену преко мореуза у Тајпеју.

РТ

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас