Kисић Тепавчевић: Од понедељка ковид пропуснице од 20 у угоститељским објектима, кладионицама

viber_image_2021-11-04_19-01-24-999

Увођење ковид пропусница на оним местима где се највише преносе и где се окупљају млађе особе, иако је ограничена, имала је ефекта на повећање учесталости вакцинације првом дозом и у складу са тим одлучили смо да проширимо овај временски период за угоститељске објекте од 20х, с тим што ће угоститељски објекти моћи да раде 24 сата – уколико сви гости имају ковид пропуснице после 20 сати, изјавила је министарка Дарија Kисић Тепавчевић након седнице Kризног штаба. Проширили смо ову меру на коцкарнице, кладионице и слот-клубови, речено је на конференцији. Мера ступа на снагу од понедељка. Министарка је најавила појачавање контроле у градксом превозу.

Дакле, угоститељски објекти ће моћи да раде и иза 1х, уколико сви гости имају ковид пропуснице. Она је истакла да је велики број инспекцијских екипа на терену и да ће моћи да контролишу све те објекте.

Током следеће недеље имамо државни празник и у циљу стабилизације епидемиолошке ситуације у школама, продужили смо јесењи распуст, додала је.

„Сви здравствени радници који шире дезинформације које утичу на здавље људи – радићемо апсолутно све да изгубе лиценцу“, рекла је одговарајући на питање новинара о докторима који су пропагирали лек за стоку Ивермектин у лечењу коронавируса.

На питање о утакмицама, које се не завршавају до 22х, каже да ће кориговати постојеће мере, али напомиње да су приметили да су приликом организовања било каквих спортских догађаја, многи организатори сами увели мере – без доношења одлука Kризног штаба на државном нивоу – да улазе вакцинисани, тестирани и сл.

Упитана да ли је разматрано на Штабу да се можда уведу ковид-пропуснице у градском превозу после 20х или 22х, јер је евидентно да много људи не носи маске, Kисић Тепавчевић наводи да је то значајно место за преношење и овог и других вируса, а да су у Kризном штабу се одлучили за контролу ношења маски и инспекције у превозу, јер како каже – не ради се о дуготрајним боравцима у затвореном простору. Ношење маски у тако кратком временском периоду, уз отварање прозора, је нешто што има ефекат и у наредном периоду ћемо појачати контроле, навела је.

Истакла је неопходност вакцинације.

Ситуација је доста неповољна, бележимо благи пад учесталости обољевања од прошле недеље, али бројке су и даље велике, а сваког дана између 50 и 60 наших суграђана изгуби битку са овом болести, рекла је.

Напоменула је да више од три милиона грађана добило бар једну дозу вакцине, али навела да то није довољно.

Вирус је доживео више мутација тако да се лакше преноси са особу на особу, наводи епидемиолошкиња.

Навела је да су вакцине, на основу искуства у нашој земљи, безбедне, да ниједну тежу реакцију нисмо имали.

У овом моменту је 56 одсто пунолетних вакцинисано, али у узрасту од 18 до 30 године, тек сваки четврти је вакцинисан, рекла је и апеловала на ту старосну групу да се вакцинишу, додајући да могу много да помогну у борби против вируса, на тај начин.

Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас