Ко је Габријел Ескобар, Бајденов човек за Балкан?

Габријел Ескобар
Досадашњи заменик шефа мисије у Амбасади САД у Београду ће 7. септембра и званично преузети функцију новог изасланика америчког Стејт депармента за Западни Балкан

Каријерни дипломата Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД у Србији, потврдио је у понедељак да од 7. септембра преузима нову дужност – функцију изасланика Стејт департмента за Западни Балкан.

На том месту замениће Метјуа Палмера и биће задужен за решавање бројних питања на Западном Балкану и за дијалог Београда и Приштине.

Занимљивог и звучног презимена, важи за одличног познаваоца Балкана, поготово Босне и Херцеговине, а за њега кажу да је непристрасни и енергични дипломата. Како сазнајемо, Ескобар је веома дружељубив, попут Годфрија воли српску храну, изласке и наш начин живота. У Београду је био 2001. године као шеф политичког одељења одмах пошто је Америка поново отворила амбасаду у нашем главном граду. У бившој Југославији је од 1998. до 2001. био на позицији шефа кабинета у Канцеларији високог представника у Бањалуци, затим заменик шефа дипломатског тима за везу у Подгорици. Пре него што се вратио на Балкан, био је виши саветник амбасадора задужен за сектор економских питања у Амбасади САД у Багдаду, где је већину мандата обављао као заменик амбасадора.

Ескобар је био и координатор за кубанска питања у Бироу за Западну хемисферу у оквиру Стејт департмента (2017. и 2018), заменик амбасадора у америчкој амбасади у Ла Пазу у Боливију (2014-2017), генерални конзул у америчком конзулату у Пешавару у Пакистану и вођа америчког тима за реконструкцију у области Киркука у Ираку (2013-2014). За заменика шефа мисије у Амбасади САД у Београду именован је у августу 2019. године, а до доласка амбасадора Ентонија Годфрија био је отправник послова.

Иначе, сестра Ескобара је демократски конгресмен из Тексаса, неколико пута је била у Србији и одушевљена је нашом земљом. Но, то не треба да буде гаранција да ће нам нови емисар бити наклоњен. Јер, није нам много помогло што је супруга његовог претходника – наше горе лист.

Извор: Вечерње новости 

Ко је нови изасланик за Западни Балкан?

Човек који је у Београду 2001. године учествовао у поновном отварању америчке амбасаде у Србији после петооктобарских промена, ускоро ће ступити на нову дужност, која ће, како се оцењује, бити изузетно важна у будућој сарадњи и комуникацији САД и Србије по многим питања, а посебно по питању Косова и Метохије. Габријел Ескобар, досадашњи заменик шефа мисије у Амбасади САД у Београду ће 07. септембра и званично преузети функцију новог изасланика америчког Стејт депармента за Западни Балкан.

Ко је Ескобар и шта Србија може да очекује када и званично „преузме палицу“ од свог претходника, Метјуа Палмера?

Ескобару ни Србија, ни регион нису непознаница. Како се наводи у његовој званичној биографији на сајту америчке амбасаде, Ескобар је у Београду био и 2001. године и то као шеф политичког одељења након што су САД поново отвориле амбасаду у Србији после петооктобарских промена.

Такође, пре тога, обављао је неколико функција у земљама региона. У периоду од 1998. до 2001. године био је шеф кабинета у Канцеларији високог представника у Бањалуци, као и заменик шефа дипломатског тима у Подгорици.

Последње две године, од августа 2019. године, Ескобар је провео на функцији заменика амбасадора САД у Београду, а до доласка актуленог амбасадора Ентонија Годфрија био је отправник послова, односно руководио је дипломатским представништвом САД у Србији.

На новој функцији, он ће, према очекивањима и најавама, бити задужен за решавање бројних питања на Западном Балкану, тако и за дијалог Београда и Приштине.

Председник Форума за међународне односе Европског покрета и некадашњи амбасадор Србије у САД Иван Вујачић за Јуроњуз Србија наводи да је у питању искусни дипломата, али истиче и да његову улогу, с друге стране, не би требало преувеличавати.

„Сама чињеница да је он човек који је више пута боравио на овим просторима, значи да је искусан, да добро познаје овдашње прилике, па и да је врло квалификован да обавља функцију изасланика за Западни Балкан“, рекао је Вујачић.

„Не одлучује само једна личност“

Наглашава, међутим, да Ескобар, који ће на месту изасланика заменити Метјуа Палмера, неће бити усамљен у доношењу одлука када су у питању потези САД на Западном Балкану.

„На нивоу америчке администрације одлуке се доносе кроз састанке на више нивоа. Свакако је корисно да један човек који добро познаје овдашњу проблематику буде на том месту, али ипак не би требало давати превелики значај том високом положају у Стејт департменту, јер појединци не доносе одлуке сами“, указује Вујачић.

Он указује да не очекује да се са доласком Ескобара, било шта промени када је у питању стратегија САД на овим просторима. Како подсећа, она је до сада таква била да подржавају земље Западног Балкана у процесу придруживања Европској Унији, и то се неће у блиској будућности променити.

„Американци ће вероватно на овим просторима имати исту политику као и до сада, односно подржавати ЕУ у напорима да интегрише оне државе Западног Балкана које још нису интегрисане, и да препреке које на том путу стоје, као што је свеобухватни споразум о Косову, дођу на дневни ред“, истиче Вујачић.

Правац деловања САД ће бити усмерен, вероватно, више на Косово, у смислу да се косовски премијер Аљбин Курти „приведе конструктивном учешћу у дијалогу Београда и Приштине“, сматра Вујачић.

За очекивати је да ће Ескобар, попут свог претходника Палмера, бити особа која ће имати повремену, али директну комуникацију са представницима Београда у Приштине. У дипломатским круговима, како пишу београдски медији, важи за професионалца коме се не може приписати да је „Трампов или Бајденов“.

Драган Шормаз, председник Посланичке групе пријатељства Скупштине Србије са Сједињеним Америчким Државама, коментаришући недавно информацију о именовању Ескобара, истакао је да реч о најбољем познаваоцу региона у Стејт департменту.

„Могли сте видети на мом Твитер профилу још пре неки дан да сам ја присуствовао коктелу поводом опроштаја господина Ескобара и преласка на нову функцију. То, рецимо, ја знам већ скоро два месеца. Господин Ескобар је већ и добио решење с датумом када ступа на снагу – рекао је Шормаз пре извесног времена за Ало.

Уочи преузимања функције, Ескобар је јуче дао кратку изјаву за новинску агенцију Танјуг у којој је потврдио своје именовање.

„Именовање је званично, а на нову дужност ступам 7. септембра“, рекао је Ескобар.

Дипломатска биографија

Реч је о искусном и каријерном дипломати, који је од 2009. до 2018. године обављао многе функције, од Јужне Америке до Азије.

Био је вођа америчког тима за реконструкцију у области Киркука у Ираку, као и генерални конзул у Америчком конзулату у Пешавару у Пакистану.

Такође, Ескобар је био и на позицији координатора за кубанска питања у Бироу за Западну хемисферу у оквиру Стејт департмента, али и заменик амбасадора у граду Ла Паз, у Боливији.

Пре него што је постао заменик амбасадора САД у Србији, Ескобар је био виши саветник за економска питања у америчкој амбасади у Ираку.

На интернет-страници америчке амбасаде наводи се да Ескобар говори шпански, руски, италијански, српски, чешки и португалски језик.

 

Аутор: Јован Ђурић
Извор: Нови стандард 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас