Kо Србима трује ријеке, а ко мозак?

eko protesti

Пише: Горан Шарић

Prije nekoliko dana spustio sam se na plažu ispred svoje kuće. Bio je predivan dan i htio sam uživati suncu i more. No, na plaži je neki huligan, tridesetak godina star, bacao smeće na pod. Kada je krenuo sa plaže, stao sam između njega i izlaza i pitao: „Jesi ovo smeće meni ostavio?“ Huligan je nešto promrmljao i pokupio smeće. Tek tada sam ga pustio da prođe. Iako je bio fizički korpulentniji i jači od mene, bio sam spreman da se pobijem sa njim.

To je za mene patriotizam. To je za mene domoljublje. Zato naravno da podržavam što srpski narod ne želi prepustiti rijeke korporaciji koja ne bi smjela postojati nakon što je u Australiji uništila pećinu Aboridžina staru 50 000 godina, ali…

Ovih dana u Hrvatskoj se „slavio Vukovar“. Hrvati sa ponosom pričaju kako su uništili na stotine tenkova. Iako su brojke koje navode preuveličane, činjenica je da JNA ostala bez jako mnogo tenkova u vukovarskoj bitci. Kako? Njemačka je tada Hrvatskoj dostavila najnovije protutenkovsko oružje.

Negdje 2006. kupio sam u Zagrebu knjigu transkripata prisluškivanih razgovora Miloševića sa porodicom, suradnicima… Hrvati su tokom cijelog rata slušali svaki Miloševićev razgovor. Kako? Njemačka je Hrvatskoj dala sistem za prisluškivanje koji je bio instaliran kod Vinkovaca.

1999. Hrvatska praktično poklanja Hrvatski telekom Deutsche telekomu. Da li je to bio čin izdaje? Ne, trebalo je platiti njemačku podršku Hrvatskoj devedesetih.

Takva je sudbina malih zemalja. Moraju kupovati naklonost velikih sila, nažalost, nekad i ustupanjem svojih resursa. Srbija se u ovom s pravom ga možemo nazvati svjetskom ratu oslanja na Kinu. I Kina, za koju smo mislili da je mutava, da ne zna govoriti kad je u pitanju bila kakva međunarodna politika koja se ne tiče izravno kineskih interesa, već je dva puta progovorila da zaštiti Srbiju. A to ima svoju cijenu.

Da sam srpska vlast, molio bih Kineze da pošalju neku drugu korporaciju, a ne „Rio Tinto“. Ali nešto Kinezima Srbija mora dati. Idealno bi bilo da Srbija i Crna Gora čine jedan blok, da luka Bar postane najveća luka Europe, da postoji autoput i brza pruga Bar-Beograd-Budimpešta i da Srbija bude kargo za kinesku robu za cijelu Europu. Što više kineskog kapitala u Srbiji, to će kineska zaštita srpskih interesa biti jača. Koliko Kinezi poštuju prava radnika i ekološke standarde je drugo pitanje, ali politika je uvijek biranje između više LOŠIH opcija, a ne između dobre i loše.
I sad dolazimo do protesta. Ono što je odmah uočljivo da svi anti-srpski mediji, Nova S, N1, Danas, Radio Slobodna Evropa za koje su Srbi „civilizacijski otpad“ sad „jako brinu“ oko otpada u srpskim rijekama. Znakovito je da protesti dolaze u trenutku kada Srbija ima najblaže korona mjere u Europi i najnižu cijenu energenata u Europi! U trenutku kad je savez Srbije sa Rusijom nikad jači!

Dolazim u Srbiju već više od 15 godina i NIKAD Srbija nije bila bllže Hrvatskoj po svemu – standardu, putevima, infrastrukturi, a na nekim poljima je i prestiže! U jednoj Loznici trenutno ima više kranova nego u cijelom Zagrebu.
Zapadna agentura manipulira potrebom Srba da se bune protiv svake vlasti. Srbi imaju problem sa autoritetima kao dječak u pubertetu. Samo što će dječak iz tog stanja izaći kad napuni 18-19 godina.

Misli li netko da će nova vlast imati bolji odnos prema rijekama? Pa Marinika bi prva pustila „Rio Tinto“ u Srbiju da dođe na vlast, uz objašnjenje kako je prijašnja vlast potpisala nepovoljne ugovore, a u stvari bi primila proviziju. Ili bi dovela neki američki „Rio Tinto“, još gori… ako od ovog ima gori.

Pa, šta je onda rješenje? Da li protestirati ili ne? Da! Kao što smo vidjeli iz priloženog, kad su prošlog ljeta studenti izašli na ulicu, spriječen je novi lockdown u Srbiji. Moj koncept i u Srbiji i u Hrvatskoj nije promjena vlasti, nego vršenje pritiska na aktualnu vlast. Kad bi Hrvati sad smijenili Plenkovića, došao bi Grbin koji bi uveo još strože korona mjere.

Kad bi Srbi smijenili naprednjake, došla bi prozapadna opozicija koja bi po korupciji, pljački i patrijskom zapošljavanju bila ista kao naprednjaci, a po izdaji nacionalnih interesa gora. Ne treba mijenjati vlast na izborima, nego protestima, referendumima i svim oblicima građanskog neposluha vršiti stalni pritisak na vlast. Protesti predprošlog ljeta u Beogradu pokazali su da to može dati rezultate.

Ekološka svijest je temelj patriotizma. Samo, pitam se, od kada su Srbi postali tako ekološki svjesni? Odavno sam postavljao pitanje: „Srbine, tko ti baca smeće u rijeke? Ustaše, Albanci, Soroš?“ Kad gledam Borču u kojoj često odsjednem, puna je smeća. Kako su oni koji još nisu naučili da se smeće ne baca iz nebodera na ulice, nego se treba spustiti do kontejnera, sad tako zabrinuti za rijeke?

Zaštita okoliša i životne sredine je jedno od najvažnijih strateških oluka koje srpsko društvo mora donijeti konsenzusom. Ali kao što „Rio Tinto“ treba otjerati iz Srbije, tako iz Srbije treba otjerati i Novu S, N1, Danas i svu prozapadnu agenturu. Između zagađivanja rijeka i mozga, nema razlike.

Treba uočiti nekoliko momenata:

1. Ekološka svijest je TEMELJ patriotizma.
2. „Rio Tinto“ je smeće koje Srbiji ne treba.
3. Protesti za očuvanje rijeka su pozitivna stvar i treba ih nastaviti.
4. Proteste vodi zapadna agentura.
5. Prozapadnu opoziciju i prozapadne medije treba odstraniti iz protesta.
6. Zapadnoj agenturi nije stalo do ekologije nego do izbacivanja kineskog kapitala i destabilizacije Srbije.
7. Zapadna agentura želi Srbima uvaliti svoje korporacije, svoj „Rio Tinto“.
8. Srbija je zemlja sa najblažim korona mjerama i sa najmanjom cijenom energenata u Europi. Sama činjenica da Srbi izlaze na ulice radi rijeka, a ne radi korona mjera kao cijela Europa, ukazuje koliko je Srbima bolje nego ostatku Europe.
9. Najvažnije je da narod sruši „zakon o eksproprijaciji“.
P.S. Nemojte da vam se ponovi „peti oktobar“, kad ste mislili da rušite Slobu, a rušili ste Srbiju. Kad ste mislili da palite skupštinu, a palili ste svoju kuću. Kad ste mislili da tjerate kriminalce iz skupštine, a uveli ste u skupštinu zemunski klan.
P.S. 2 Situacija je vrlo složena, ako si na protestima, onda si korisni idiot zapada, ako nisi, onda podržavaš naprednjački lopovluk.
P.S. 3 Treba srušiti taj zakon i otjerati „Rio Tinto“, ali na način da Marinika i prozapadna opozicija na tome ne profitiraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас