Комнен Коља Сератлић: РЕАКЦИЈА

viber_image_2021-09-06_18-33-50-099

Нећете  ми веровати,  у спортским  догађањима у Србији  све је  РЕАКЦИЈА.

Иако многи знају  шта  је реакција,  ипак  је пожељно  да  подсетимо. Ради се о  латинској  речи која је вишезначна: дејство које настаје као одговор на претходно дејство,  супротно  дејство, противдејство; са  хемијског  аспекта то  је  међусобно деловање једне  материје  на другу, при чему настаје нова материја; биолошки то је деловање органа или  организама изазвано спољним  или  унутрашњим  утицајима; медицински, понашање организма на деловање лека; са социолошког и психолошког гледишта то је супростављање новинама, односно новим идејама и друшвеном просперитету, назадовање, конзерватизам; политички то би била етикета   за  противнике  комунистичког режима. Такође, подсетимо шта је то реакционар: социолошки и  политички то је противник напредних политичких промена, напретка у развоју грађанских слобода, уопште друштвеног напретка, назадњак и на крају у
комунистичком  режиму  погрдан  назив  за  сваког противника  актуелне власти.

Зашто овај и овакав  текст. Милиони људи гледају разна спортска такмичења. Ко је иоле близу памети,  што би  рекли  Руси, ко није сумасашол, посебно у време Олимпијских игара, разних светских и европских такмичења у свим спортовима,  није  могао, а да се  не чуди употреби  речи РЕАКЦИЈА.

Наши надрикоментатори у једном минуту изговоре по неколико пута РЕАКЦИЈА. „Реакција неког фудбалера није била добра, реакција судије је била наклоњена домаћем тиму, реакција ватерполисте је била неуспешна, тренер неког тима је добио жути картон због  реакције на судију, реакција спортске
јавности поводом смрти познатог фудбалера и тренера, рекација на саопштење Пливачког савеза Србије, реакција одбранбеног играча је била груба,  реакција неког играча на судију што није досудио пенал, рекација једног познатог тенисера није била примерена након ломљења рекета на терену и хиљаде и хиљаде других примера, где  се непотребно  и неадекватно употребљава та реч у свим спортовима. У току је Европско првенство за жене у одбојци. Надрикоментатори стално употребљавају реч реакција.

Мало пре сам гледао утакмицу Француска – Азербејџан. Коментатор: „Реакција Францускиња, реакција Азербејџанки, реакције тренера, реакција судија“.

Господо, надрикоментатори, зар је тешко изговорити реч РЕАГОВАЊЕ, ПОСТУПАК, ПОТЕЗ:  реаговање фудбалера је било добро, потез у додавању лопте је био лош или добар, поступак  играча према играчу другог тима је био непримерен, старт није био  на лопту већ груби прекршај и повреда другог играча након чега следи прекид утакмице, добијање жутог или црвеног картона, улазак на терен медицинске екипе да укаже помоћ, а не реакција медицинске екипе и низ других могућности, али реч  РЕАКЦИЈА у спорту је аспсурдна. Посебно је дојадио један „експерт“ за суђење, који у полувремену и на крају утакмице оцењује судију, судије, који стално употребљава реч РЕАКЦИЈА, „реакција судије, реакција судија“, итд.

Примера је стотине и хиљде. Уверите се, драги читаоци, да та реч влада у вокабулару наших надрикоментатора. Можда вам није сметала или једноставно нисте обраћали пажњу. Ако вам та  реч  не смета у спорту, одбаците овај  текст  и  сматрајте  га  мојим  трабуњањем.

Сада неколико речи о реакциопнарима. Од када сам постао zoon politikon (Аристотел: „свако  биће  је одређено властитом друштвеношћу, с тога је оно нужно политичко биће, или политичка животиња“) ја сам  реакционар. У доба комунизма су ме звали реакционаром, истеривали из СК три пута и три пута
враћали да бих након чувених седница Цекаја,  17. 18. 19.  20.  21. на  једном партијском  сатанку  у  МСП-у, кога је водио тада партијски секретар чувени Словенац Иво  Вајгл (био сам дипломата 38  година) говорио 8 минута и бацио партијску књижицу неколико година пре 14.комгреса СКЈ и распада ондашње  Кардељеве  самоуправне  Југославије.

Дигресија: Тај Иво Вајгл је као паријски секретар захтевао да ме одмах избаце из  МИП-а, јер је био Зако да ико није могао радити у МСП-у ако, није члчан СК,  да  би након распада  Југе  постао велики антикомуниста и одмах је постављен за министар спољних послова Словеније, затим амбасадора Словеније  у Немачкој. У време министровања у Словенији, а у Србији Вука са планине Равне горе, био је у службеној посети Србији. Намерно сам се нашао на главном-службеном улазу у МСП-а Вук Га је чекао на степеницама и црвено мтепиху. Вајгл ме је угледао, издвоио се из делегације, пришао,  ставио  ми  руку  на  реме  и  рекао: „Молим  Те  опрсти ми за оно моје понашање на партијском састаку“. Један
дипломата нижег ранга, који је присуствовао разговорима и водио забелешку, пренео ми је да је Вук са планине Равне горе питао Вајгла шта ми је рекао. Нормално, Вајгл се само осмехнуо. Да је тај Вук са планине Равне горе имао иоле памети и не само он већ и тадашње руководство, до посете не би ни дошло, с обзиром на то какве су баханалије починили аустријски коњушари над несрећним српским војницима који су се тада затекли на служењу војног рока у ЈНА у Словенији, о чему је недано био исцрпан текст на Видовдану. И још једном смо за проливену крв пролили  крв  и сузе. О, како се тада, а тако ми Бога и у овим временима тешко рађа човечанско у човеку.

Мислио сам да никада више нећу бити реакцоионар. Међутим, у овој владавини једнопартијској и  партитократијској (СК је био мало дете) нашег драгог Вође, једне Анушке, затим певача из Житорађе, разних пришипетљи који себе титулирају министрима, иако се не питају колико Бу.. с  га…., постао
сам реакција на куб. Сваки дан је Вођа на ТВ каналима, без временског ограничења, због чега ТВ канали губе огромни новац, а нама гледаоцима су ускраћене нормалне емисије из разних области живота. И у тим наступима надриводитељи, уредници, не испуштају из уста реч  РЕАКЦИЈА, везано за активности Вође и других умишљених вођа. Нормално, потребно је нагласити да  није неколико милиона малих вођа, не би било ни  Вође.

Шта да радим, „сирјак  тужнио  без  иђе  икога,  једна  сламка  међу вихорове…“,  Толико  су наметнули  обећања да трчкарам(мо) као  псето за њима, чак  када  одем, с  обзиром  на године, у пакао трчкараћу(мо) за њима. Нажалост,  још ћу дуго трчкарати, јер је пред паклом испред мене неколико
милијарди. Уместо закључка требало би рећи, подвући, да је паклена измишљотина Корона све нас направила људима с маском, а што је теже, довела је  до  моралне провалије, која  је уништила посебно Правосуђе и Здравство и све поре друштвеног живота.

Иако је у спортским догађањима  реч РЕАКЦИЈА апсурд, био бих срећан, не само ја, да сви постанемо РЕАКЦИЈА.

Аутор: Комнен Коља Сератлић
Магазин Видовдан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас