Kомпанија Јура у Нишу гаси производњу ауто-инсталација

image_2021-09-07_195151

Kомпанија Јура Шинвон у Нишу најавила је затварање производње ауто-инсталација и свих служби тог сектора због великог пословног губитка.

У саопштењу на фабричкој огласној табли не наводи се број радника који ће остати без посла.
Kако агенција Бета сазнаје од запослених, прилику да и даље раде добиће 264 стално запослених, док ће скоро 400 радника који имају уговоре на одређено време остати без посла.

„Радницима који имају уговор за стално дат је рок до 11. септембра да се изјасне да ли хоће да пређу да раде у другом погону Јуре. Они који пристану, потписаће анекс уговора и наставиће да раде на одређено време од шест месеци, а они који одбију, остају без посла“, изјавила је радница која је желела да остане анонимна.

Према њеним речима, радници су обавештени да ће у случају да одбију прелазак у Јурин погон остати без отпремнина и надокнаде са бироа, јер послодавац на то има право по важећем Закону о раду.

„У обавештењу на огласној табли је речено да се погон затвара до 30. септембра, што је све нас затекло. Радници који имају уговоре на одређено време су заиста забринути, питају се да ли ће успети да брзо пронађу други посао јер имају породице, многи и кредите“, казала је радница Јуре.

Руководство јужнокорејске компаније није одговорило на мејл агенције Бета о даљој судбини те фабрике и отпуштању радника.

У компанији Јура Шинвон у јануару ове године 233 радника није добило продужетак уговора о раду, тако да ће сада запошљавати мање од 100 радника у сектору за производњу брисача.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски изјавила је данас да није добила званичну информацију Јуре Шинвон о отпуштању радника.

Сотировски је казала да радници не треба да брину и истакла да је градска власт показала одговорност и врло брзо успела да у другим компанијама запосли раднике који су остали без посла у Бенетону.

„Kомпанија Леони је од града у једном тренутку затражила 750 радника. С обзиром на то да имају сличну производњу као Јура, мислим да не треба да радници брину, да ће град и те како бити посредник ка другим компанијама и да ти људи неће остати без посла“, рекла је Сотировски.

Погон Јуре Шинвон почео је да ради крајем 2011. године и на отварању је речено да је компанија уложила у ту инвестиција осам милиона евра, док је држава издвојила три милиона евра подстицајних средстава за запошљавање 300 радника, односно 10.000 евра по раднику.

Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас