Конференција о Закону о управном поступку у Београду у октобру!

Foto: Skrinsot Jutjub

У Београду, у Привредној комори Србије, у петак, 13. октобра 2023. године, одржаће се регионална конференција на тему „Анализа Закона о општем управном поступку у функцији привреде и грађана“, у организацији Консултантске куће „Еуросфера“, уз учешће угледних стручњака у домену теорије и праксе из југоисточне Европе и ЕУ, а уз подршку Народне скупштине Републике Србије и друштвено одговорних организација.

Анализа прописа, посебно оних који правно уређују рад јавне управе која постоји како би допринела јавном интересу, уобичајена је у савременим друштвима. Човек данашњице је суштински и судбински везан за Закон о управном поступку. Од његове делотворности, као и његових евентуалних мањкавости или степена ефикасности примене, умногоме зависи квалитет живота сваког грађанина и развој друштва у целини. Домашај ЗУП-а је огроман јер га примењују бројни органи државне управе на свим нивоима.

– Народна скупштина Републике Србије, у склопу своје надлежности да доноси законе и друге опште акте, подржава стручну, колегијалну и аргументовану расправу о свим актуелним аспектима ЗУП-а, а посебно о ефектима његове примене. С обзиром да предстојећа конференција окупља стручњаке различитих профила који ће, сваки из свог угла, осветлити поједина управно-правна питања, уверен сам да ће сви учесници дати значајан допринос квалитетној анализи, важним закључцима и корисним предлозима.

Предстојећа конференција пружа снажну могућност да сваки од учесника у програму, из сопственог методолошког угла, понуди анализу једног или више чланова ЗУП-а, износећи више или мање целисходне аспекте законског текста – седам година од усвајања прописа који је важан како за рад јавне управе, тако и за положај привреде, невладиног сектора и грађана.

Ова значајна регионална конференција намењена је руководиоцима и стручњацима у јавном и приватном сектору, а посебно онима који примењују ЗУП. За учешће се већ пријављују представници градова, општина, округа, министарстава, јавних предузећа и јавних служби, невладиних организација… Учесници ће имати прилику да чују експерте из земаља југоисточне Европе и ЕУ, без котизације, само уз обавезну пријаву.

– Конференција је и подршка европском путу Србије, што подразумева испитивање и доградњу правних механизама за практичну примену једног броја начела Европског суда правде. Зато је предстојећа конференција ослобођена било какве дневне политике, јер је једина жеља Консултантске куће Еуросфера, организатора конференције, као и експерата који је подржавају, да се допринесе бољој организацији јавне управе, а привреди, невладином сектору и грађанима додатно олакша свакодневно сусретање са ЗУП-ом – изјавио је проф. др Михајло Рабреновић, представник Организационог одбора конференције.

Главни и одговорни уредник Зборника радова са предстојеће конференције, др Предраг Димитријевић, професор управног права на Правном факултету Универзитета у Нишу, члан матичног Одбора за правне, економске и политичке науке ресорног Министарства просвете, наводи да ће „посебну вредност излагањима дати учесници који изнесу концизну анализу која је поткрепљена статистичким подацима у погледу рада појединих органа управе у првом и другом степену одлучивања, а посебно у контексту броја и тока предмета који се решавају, броја и врсте изјављених приговора и жалби, са освртом на судску контролу управних активности“.

Извор: informer.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас