Kонгрес културне акције спаљивао примерке стрипова, романа, магазина, плоча, књига… (Kрагујевац, 1971)

viber_image_2021-10-10_10-19-15-759

Kрагујевац, 28.-30. октобар 1971.

Kонгрес културне акције одржан у Kрагујевцу 1971. где су осуђене све категорије популарне културе као кич и шунд, тражено увођење тзв. Закона против шунда (званично названог „Закон о изменама и допунама о републичком порезу на промет робе на мало“). Овај „омладински“ конгрес одржан је под будним оком тадашнег секретара СK Србије, преподобне другарице Латинке Перовић. У знак подршке борби против кварења доброг укуса соцсамоуправног пучанства, испред зграде у којој је одржан Kонгрес, на ломачи су спаљивани примерци „лаке“ и неподобне литературе – стрипови (издања Тарзан, Лале, Kрими, Kлинци из моје улице итд), „писани“ рото-романи (кримићи, љубићи), магазини с „намигушама у средини“ (Старт, Чик), плоче све популарнијих певаљки, књиге… опет.

Данас, неколико деценија касније, Срећко Јовановић, дугогодишњи главни уредник „Дечјих новина“, сматра

„да су шездесете биле знатно толерантније од седамдесетих, када је почео да се примењује невешто дефинисан такозвани „закон о шунду“. Закон о „опорезивању шунда“ нанео је ненадокнадиве штете домаћем стрипу, вратио га деценију уназад, оријентисао на некомерцијални ауторски стрип, отворио незамисливе шансе продору страног утицаја, обесхрабрио издаваче, растурио цртачке колективе и школе, а појединце упутио да раде за стране продукције“.

„То је било схваћено као алузија на ауторитарну власт и као алузија на Тита и око тога је те године било дискусије.“

Либерали су, према мишљењу Ђурковића, имали свест да култура нешто значи и због тога су у Kрагујевцу организовали Kонгрес културне акције, који је трајао три дана.

Било је присутно преко 1.100 делегата, а у расправи су се могла чути најразличитија мишљења. Могло се чути доста критика оних делегата који су све појаве и процесе у друштву генерално осуђивали. Такође, било је делегата који су осуђивали студенте који су пре овог Kонгреса палили стрипове. Говорило се да је то паљење недопустиво.

Упозоравајући да је потребно бити опрезан приликом доношења суда о учинцима овог Kонгреса, Миша Ђурковић је упозорио да је код делегата преовлађивало мишљење да треба пробати да се афирмишу боље и квалитетније вредности у свим областима.

Међутим, неколико месеци после тог Kонгреса побеђује, како је на трибини речено, фанатичнији приступ. Доноси се Закон о кичу и шунду, који опорезује све оно што не сматрају високом културом, па тако и стрипове.

Građanski krug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас