Корупција у Црној Гори под лупом Савета Европе

savet evrope
Експертска мисиjа ГРЕКО ће током 2022. године дониjети извjештаj коjи ће садржати системске препоруке за унапређење интегритета и превенциjу корупциjе, саопштили су из АСК

Евалуациони тим Групе држава Савjета Европе за борбу против корупциjе (ГРЕКО), недавно је посјетио Црну Гору, гдје су одржали низ састанака са представницима највиших државних институција у оквиру V круга евалуациjе, чиjи jе фокус на спречавању корупциjе и унапређивању интегритета код наjвиших функционера извршне власти и полициjе. Како је „Дану“ саопштено из Агенције за спречавање корупције (АСК), експертска мисиjа ГРЕКО ће током 2022. године дониjети извjештаj коjи ће садржати системске препоруке за унапређење интегритета и превенциjу корупциjе.

– У фокусу састанака била jе анализа политика антикорупциjе и интегритета, транспарентности и надзора над дjеловањем, сукоба интереса, извjештаjа о имовини и приходима, забрана и ограничења у вршењу jавне функциjе, етичких принципа извршне власти и полициjских органа, као и запошљавања, напредовања и додатних послова полициjских службеника. Експертска мисиjа ГРЕКО ће током 2022. године дониjети извjештаj коjи ће садржати системске препоруке са циљем унапређења интегритета и превенциjе корупциjе. Агенциjа за спречавање корупциjе, као национални координатор за испуњавање обавеза коjе проистичу из чланства Црне Горе у ГРЕКО, благовремено ће обавиjестити jавност о садржаjу извjештаjа – одговорили су из АСК на питање „Дана“.

Посебне оцјене за ефикасност Владе и Управе полиције

Евалуациjа ГРЕКО представља наjзначаjниjи механизам за оцjену примjене антикорупциjских стандарда Савjета Европе, помажући да се идентификуjу недостаци у националним антикорупциjским политикама и предвиђаjући неопходне законодавне, институционалне и практичне реформе.

Евалуациони тим ГРЕКО ће у наредном извјештају посебно оцjењивати ефикасност антикорупциjских механизама Владе Црне Горе и Управе полициjе у спречавању сукоба интереса, ограничењу у вршењу jавних функциjа, контроли прихода и имовине, развоjу института звиждача, политике интегритета, транспарентности, етичких принципа и едукативних активности.

Како су саопштили, Евалуациони тим ГРЕКО се током тродневне посјете састао са представницима Кабинета предсjедника Црне Горе, Кабинета предсjедника Владе Црне Горе, Генералног секретариjата Владе Црне Горе, Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, Министарства правде, људских и мањинских права, Министарства финансиjа и социjалног старања, Министарства унутрашњих послова и Управе полициjе, Полициjске академиjе и Синдиката Управе полициjе, као и контролних тиjела у односу на обjе циљне групе: Агенциjе за спречавање корупциjе, Агенциjе за заштиту личних података и слободни приступ информациjа, Савjета за грађанску контролу рада полициjе, Државне ревизорске институциjе, Скупштине Црне Горе, те представницима цивилног сектора, медиjа и академске заjеднице.

ДАН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас