Косово није Донбас!

grbic43

 

 

Косово и Метохија немају никакве сличности са Украјином и Донбасом. Донбас може да буде преседан, Косово је класична империјална отимачина територије. То што Путин и Руси тренутно користе то поређење да би смањили притисак на себе, не даје нама разлог да то погрешно поређење понављамо. Не само што је погрешно, него је и штетно. Ако постоје било какве сличности Косова и Метохије са Донбасом, то је да би обе територије морале да буду враћене у своје матичне државе, Србију и Русију.

 

  1. Косово и Метохија је територија пуна српских манастира, центар српске духовности, место зачетка Српске православне цркве. Очигледно је територија која историјски по свему припада Србији.

 

За разлику од тога, у Донбасу нема грађевина православне цркве Украјине. Становништво не говори украјински него руски. У веома блиској историји територија је припадала Русији, не Украјини.

 

  1. Косово и Метохија је покрајина која је деценијама вештачки насељавана Албанцима из Албаније, на коме је дуго времена вршен организовани откуп имања од Срба.

 

У Донбасу није било никаквог насељавања Руса, они тамо живе вековима.

 

  1. На Косову и Метохији је ситуација кулминирала 1998. године, кад су терористи држали преко 50 одсто територије под својом контролом. Убијали су Србе, полицајце и своје грађане који су били лојални Београду.

 

У Донбасу локални Руси нису убијали украјинске полицајце, било је супротно. Држава је организовала нацистичке јединице које су вршиле злочине над руским становништвом. Регуларне војне снаге осам година су бомбардовали куће сопствених грађана, само због тога што нису Украјинци.

 

  1. У Украјини су избацили Русе као конститутивни народ, законом је забрањен руски језик, не само на званичним местима и школама, него чак и у продавници и на улици.

 

На Косову и Метохији албански је био равноправан језик. Албанци су имали своју телевизију, радио и штампане медије на свом језику. У школама су не само учили на албанском језику, него су често учили по уџбеницима из Албаније.

 

  1. Ни два рата за те територије ни по чему нису слични. Не само због тога што се бори у свом најближем суседству, за своје грађане, док је НАТО слао бомбардере хиљадама километара далеко.

Русија је започела специјалну операцију на основу члана 51 поглавља ВИИ Повеље Уједињених нација. Повеља УН забрањује сваки рат, осим у два случаја. Један од тих случаја је описан у члану 51, када се рат дозвољава у ситуацијама одбране једне или заједничке одбране више држава, све до тренутка кад Савет безбедности може да покрене неку своју акцију. У тренутку почетка операције, Русија се легитимно позвала на принцип заједничке одбране, када је бранила независне територије које је претходно признала.

 

Напад на Југославију због Косова и Метохије ни по чему није личио на то, он је по свему био криминалан и противправни. Ниједна држава не може да се позове на принцип заједничке одбране уколико брани територију која није држава. Данашње Косово је прогласило независност у илегалном парламенту тек 2008 године.

 

Поред тога, само држава може да се позове на Повељу УН. Чланице Уједињених нација су само државе, а НАТО је војни савез, не држава, и као такав не може да се позива на повељу Уједињених нација, па ни на члан 51.

 

Не постоји ама баш ништа што би могло да повеже Косово и Метохију са Донбасом. Косово је отето, а Донбас више личи на једну другу територију на Балкану, која се данас ретко спомиње.

Зоран Грбић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас