Косовске таблице: Симболизација издаје или технички компромис?

Fото: Gettyimages

Влада Србије донела je одлуку да дозволи слободно кретање аутомобила регистрованих са таблицама издатим од стране косовских власти унутар територије Србије. Многи су без промишљања осудили овај потез. Међутим, на политичке, техничке и идентитетске аспекте косовских таблица у унутрашњости Србије указао је Давид Бабић на друштвеној мрежи „Икс“.

„Односом према парчету метала на возилима не одређује се позиција државе у односу на територију која тај метал издаје. Зна се како се износи став државе према другим државама, а таква позиција Србије према тзв. Косову нити постоји нити ће икад постојати.

Међутим, они који би, према сопственим речима, колико сутра да су у прилици, ту територију признали као државу, лажу народ критикујући Владу Србије да је урадила управо оно за шта се сами залажу. Притом, не мисле о тешкој позицији Срба на КиМ, њиховој слободи кретања и свакодневном животу уопште. Брига их за њих.

Јасно је истакнуто да пролажење возила са приштинским таблицама кроз централну Србију не значи да Србија део своје територије признаје као државу. Јер, та возила се ионако увелико крећу по КиМ које је, сложићемо се, део Србије. Зашто би онда био проблем да се крећу и у остатку Србије?

Све док нисмо у стању да вршимо суверену власт на том делу наше територије, јер се тамо налази туђа војска коју смо сами пустили по Р1244, бићемо принуђени на разне техничке уступке како би живот наших сународника на КиМ био лакши или чак уопште могућ. Сила Бога не моли.

Тако да, када одлучите да будете патриоте на батерије, замислите како је нашим људима на КиМ, али и који су реални домети деловања наше државе на КиМ све док се тамо потпуно легално налази страна војска.

Размислите и да ли би својим импулсивним и афективним деловањем више помогли или одмогли својој држави и свом народу, с обзиром на однос снага на терену у овом тренутку. А можда је некима то и циљ?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас