КРАВЕ УЧЕ ДА ИДУ У ТОАЛЕТ: Свет нам у последње време све више намеће накарадну еколошку свест и понашање

krave
ИМА она чувена реченица из култне позоришне представе у којој легендарни Зоран Радмиловић у лику непревазиђеног Радована Трећег у урнебесном монологу после изласка из тоалета спочитава "непрецизност" својој фамилији.

 

Времена су се променила, свет се од тада значајно погосподио, па су на политички коректној и еколошки свесној планети у међувремену осмислили како да, у том смислу, буду „прецизније“ чак и домаће животиње. Најновији изум је тоалет за краве!

Узгој крава доприноси значајно емисији гасова са штетним ефектом стаклене баште, што у великој мери угрожава озонски омотач. Због тога је група научника одлучила да телад научи да врши нужду на месту специјално направљеном у ту сврху у штали. И, кажу, имају успеха! Не само да краве сада спасавају планету, већ и живе у лепшим и хигијенским условима.

Према подацима Организације уједињених нација за исхрану и пољопривреду (ФАО), домаће животиње годишње избацују више од осам гигатона угљен-диоксида у атмосферу.

Десет одсто свих емисија везаних за деловање човека на планети, отпадају на узгој животиња. Краве томе дају значајан допринос, јер се из њиховог измета ослобађају у већим количинама метан, угљен-диоксид и азотни оксид. Краве могу да испусте и до 30 литара урина дневно, а процењује се да их на земљи има милијарду и по. Говеда су одговорна за испуштање 62 одсто угљен-диоксида, док на свиње или перад, на пример, отпада до 11 одсто.

Томе је требало стати на пут, па су ствар у своје руке узели научници. Метода се поетично зове „му-лу“, а циљ јој је да спречи да се амонијак из говеђег урина помеша са тлом и тако претвори у азотни оксид. А за то изгледа није било другог начина него да се краве науче да иду у ве-це.

Истраживачи с Унивезритета Окланд су покушали да обуче 16 крава, волова и телади да иду у тоалет на једној фарми у Немачкој која припада Институту за билошка и животињска истраживања у Думерсторфу, у близини Ростока, на северу земље. А као основу су применили методе из људског рода, навикавања деце да врше нужду, с тим што су награде биле прилагођене животињском роду.

Принцип је следећи: краве се одведу у посебан бокс који служи као тоалет, и ту се сачека да уринирају. Након обављеног посла, у знак захвалности, добијају зашећерену течност у облику меласе. Осмишљене су и казне. Када би говеда вршила нужду ван тог бокса, на њих би био усмерен млаз хладне воде у трајању од три секунде!

Животиња су временом пуштене да саме слободно изаберу место где ће да уринирају. Слатка густа смеђа течност коју су добијали као награду очигледно им се свидела. Велики број је зато самоиницијативно одлазио до ве-цеа! После 15 сеанси учења, 11 од 16 животиња је прихватило нова правила.

Закључено је да су резултати исти као и при навикавању код људског рода, па чак и бољи ако се у озбир узму деца млађа од две године, имајући у виду да је обука завршена за само петнаест дана. Израчунато је и да на овај начин може да се сакупи осамдесет одсто мокраће и за 56 одсто смањи емисија амонијака који изазива киселе кише.

У ишчекивању да кравама испод сена почне да се дотура бонтон, да се тако даље уче лепом понашању, остаје само да се људски род још малчице упристоји. У јавним ве – цеима и тоалетима дуж друмова, на пример.

ЗА ЉУДЕ – НАЈЛОНСКЕ КЕСЕ

И ДОК кравама подижу тоалет, негде их за људе укидају. Доста буре је пре извесног времена изазвала вест да су холандске железнице одлучиле да у возовима на краћим релацијама укину тоалет, а уместо тога путницима, које сила притера, поделе најлонске кесе. У њима је прах који урин претвара у гел. Осмишљено је да се ове кесе користе само у крајњој нужди (а како би другачије), и то у кабини кондуктера. Кесе су, наравно, од биоразградиве пластике.

Горан Чворовић
Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас