Куртијев терор: Појавили се детаљи иживљавања над заточеним Србима у Подујеву

Printskrin Radio KiM Čaglavica

Срби заточени у притворској јединици у селу Грдовац, крај Подујева, под даноноћним надзором албанских чувара и камера преживљавају праву тортуру, посебно после трагедија у Бањској, пише данашња „Политика“.

Један од чланова породице Србина који је утамничен у Грдовцу, „затвору високог ризика“ који важи за један од најбоље чуваних на КиМ, рекао је за „Политику“ да су српски затвореници терорисани на све начине и да им се у затвору ускраћују грејање и топла вода, а онима који су на посебном режиму даје се неодговарајућа храна, као и да им се скраћују минути за телефонирање.

„Тероришу их на све начине. До тога да су им летос рекли ‘бежите’ не би ли их истог момента упуцали, окривљујући ове Србе да су покушали бекство“. Замислите ви докле они иду. Држали су их на нишану, а рекли им ‘бежите'“, рекао је исти саговорник.

Додао је да им, откако је захладнело, држе отворена врата од самице, не дају им додатно ћебе, а летос су им, док је било претопло, држали затворена метална врата и решетке на њима.

Он је навео и да су сви затворени Срби у самицама и да тек када се сретну у затворском дворишту „једни од других сазнају за свакодневно терорисање“.

Супруга затвореног Слађана Трајковића, бившег косовског полицајца који је ухапшен 15. децембра прошле године, Сузана Трајковић рекла је за „Политику“ да у затвору њен муж не добија неопходну терапију будући да је дијабетичар, а има и цирозу јетре.

„Ово траје скоро годину дана. Непојмљиво ми је како је жив. Ишли смо код њега прошле среде и рекао је да му више не доносимо лекове, јер нема потребе, не дају му их. Тачније, за дијабетес му дају једном месечно, а треба сваког дана. За цирозу јетре су сасвим укинули. Он је дијабетичар, а они му за доручак дају мармеладу, док су ручак, како њему тако и осталима смањили на минимум“, рекао је он.

Она је навела и да су недавно њеног мужа водили у приштинску болницу где га је лекарка прво упитала за које се дело терети.

„Мој муж зна албански, за разлику од многобројних Срба који ни реч не знају. Разумео је када су чувари лекарки рекли да је због ратног злочина, што је био разлог да му се пропише маст од које би му се на телу стварале ‘живе’ ране“, рекла је она.

Навела је да срећом ту маст нису успели нигде да набаве, ни у целој централној Србији, а да јој је једна особа рекла да је престала да се производи и да је одавно нема у апотекама.

„Јако сам забринута, а само чекамо дан када ће да нам јаве најгоре. Писала сам и одлазила код свих међународних представника на Косову, свима рекла да ће мог мужа тамо да убију, али реакција нема“, казала је она и упутила апел свим међународним представницима на Косову и Метохију, косовским институцијама, али и Светској здравственој организацији.

Извор: Танјуг/Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас