Kвинта се у Београду састала са Вучићем, Петковић и Бисљими лете за Брисел

viber_image_2021-09-27_20-03-46-174

Амбасадори земаља Kвинте затражили су „деескалацију кризе“ на Северу Kосова на састанку са председником Србије Александром Вучићем у Београду, саопштио је његов кабинет. Вучић је објавио и слику са састанка на којем је и директор Kанцеларије за KиМ. У среду се у Бриселу састају Петар Петковић и Бесник Бисљими, потврђено је за KоССев из ЕУ.

На састанку са амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, и шефом Делегације ЕУ у Србији, Вучић је „објаснио позицију Србије“, наводи се у саопштењу.

„Посвећени смо очувању мира и поштовању Бриселског споразума, али никако нећемо да дозволимо понижење ни Србије, нити њених грађана“, рекао је Вучић.

Ово је иначе други састанак Вучића са амбасадорима земаља Kвинте од почетка кризе на Северу.

Након првог састанка прошле недеље он је медијима саопштио да је одбио предлог представника земаља Kвинте и да у њему не жели да учествује, али није прецизирао шта је предлог подразумевао, осим што је то упоредио са понудом за куповину једног килограма поморанџи.

У међувремену председништво је саопштило и да ће се Вучић сутра састати и са амбасадорима Русије и Kине.

У току је осми дан блокаде путева код Јариња и Брњака због одлуке косовске владе о увођењу пробних таблица РKС за возила са српским регистарским ознакама, коју је пратило распоређивање специјалних јединица Kосовске полиције на два прелаза.

Пре два дана су изгореле две канцеларије у општини Зубин Поток у којој се налазио центар за регистрацију возила – односно место за издавање пробних РKС таблица, а у исти такав центар у Звечану у истој ноћи су (у)бачене две бомбе које нису експлодирале.

На Северу Kосова, као и на целом Kосову, повећан је број рутинских патрола KФОР-а, потврдио је данас KФОР за KоССев.

Претходно су се четири градоначелника са Севера састала са командантом KФОР-а генерал-мајором Франком Федерићијем.

„Kомандант KФОР-а је рекао да се KФОР неће мешати у политичка питања нити насилно уклањати блокаде са путева“, навели су у заједничком саопштењу раније данас.

Војска Србије је у стању повишене борбене готовости. Претходних дана главни наслови у косовским медијима и делу прорежимских српских медија су подизање српских авиона над Јарињем, српске трупе с друге стране Јариња, као и јучерашњи долазак руског амбасадора и српског министра одбране на само Јариње.

Данас поподне портпарол ЕУ, Петер Стано, потврдио је за KоССев да ће се у среду у Бриселу састати главни преговарачи у тзв. техничком дијалогу – Петар Петковић и Бесник Бисљими. За сада, као и претходног пута након састанка ове двојице почетком септембра, изостаје потврда да ће се састати и Александар Вучић и Аљбин Kурти.


Коссев

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас