KВИНТИ СЕ ЖУРИ: Шиптари се без њих ништа не питају, а ово би за Србију могла да буде „БАТИНА“

Albanci

Председник Србије Александар Вучић примио је данас амбасадоре земаља Kвинте и шефа Делегације ЕУ у Србији који су му уручили заједнички документ у којем изражавају забринутост због „могућег нарушавања стабилности“ у региону.

Председнику је уручен заједнички документ, а уочи истицања рока за пререгистрацију возила са српским таблицама на Kосову и Метохији.

Шта овај састанак стварно значи и због чега се Србији прети „батином“ у емисији Усијање говорили су дипломата Зоран Миливојевић и професор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици Борис Братина.

Приближавамо се првом новембру до када је одложена једнострана мера приштинских власти везаних за таблице. То је један од разлога састанка, али то што су они тражили састанак заслужује коментар. То значи да Приштина не одустаје од тога да почне да примењује те мере од првог новембра, а Kвинта сматра да они имају право на тако нешто – рекао је Миливојевић.
Србија према његовим речима не мења став.

Ми остајемо при ставу да се не дирају таблице са знаковима места из Србије, а приштинска страна покушава да потврђује државност. Закључак је да Србија не мења став и да сматра да безбедност може да се гарантује уколико постојећи режим остане на снази. Ако крену наслилно да скидају таблице или конфискују Србима аутомобиле то дефинитивно води ка ескалацији за коју Србија не може бити одговорна – каже Миливојевић.

Некадашњи дипломата очекује да ће се то ипак одложити на неко време јер ескалација не одговара никоме.

Свака ескалација мислим да не одговара ни Kвинти односно западним центрима моћи, поготово с обзиром на кризу у Украјини – тврди Миливојевић.

Додаје да не постоји самосталност у одлучивању Приштине.

Kурти као ни било који орган приштинских власти није самосталан у својим одлукама. Све зависи од оних којии су креирали косовску државност. Они контролишу све оне механизме силе и функционисања, контролишу полицију, службе безбедности, комплетне финансије, све апсолутно контролишу и могу да утичу на све одлуке које Приштина донесе. Они држе нож и погачу. Тиме што толеришу Kуртија покушавају да докажу да је то ипак држава, која има могућност самосталног одлучивања, а то није нити систем нити држава – каже Миливојевић.
Братина је оценио да се земљама Kвинте свакако жури.

Албанцима не одговара да до било којег сукоба дође на јесен, јер је тада војска, као што можемо видети из сукоба у Украјини, видљивија. Ако почну да плене возила након 1. новембра то је знак да је у питању амерички наговор – оценио је Братина и додао да би за нас „батина“ која се помиње значила ситуацију у којој смо се нашлу у марту 1999. године.

КУРИР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас