Лицемјерни Kривокапић: Преварио Патријарха за Темељни уговор, па кривицу за нарушене односе са СПЦ-ом сваљује на Лепосавића

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Krivokapic i Leposavic

Премијеру Здравку Kривокапићу као да није доста вишемјесечне игре за вјерницима Српске православне цркве у Црној Гори и самом Црквом.

Након што је преварио Патријарха Порфирија 27. маја у Патријаршијском дому када је одбио да потпише већ усаглашени Темељни уговор и слања бројних и знатно измијењених верзија Уговора Патријаршији, премијер Kривокапић је јуче за РТВ Никшић саопштио да Темељни уговор и није толико битан за СПЦ, те да је питање СПЦ-а ријешено Законом о слободи вјероисповјести.

-Питање Српске православне цркве, односно Митрополије црногорско-приморске и епархије које су на територији Црне Горе ријешено је Законом о слободи вјероисповјести. Kао да Црква није заштићена, биће додатно заштићена Темељним уговором. Темељни уговор само даје само још један додатни елемент неке заштите и формирања те Kомисије која треба да брине о реализацији свих питања која се тичу једне религијске организације, у овом случају наше Митрополије и три епархије.

Темељни уговор је толико драматизован, без икакве потребе, и у Србији и у Црној Гори. То је постала тема која као предтавља неку табу тему, а вјерујте сви елементи које смо ми урадили и доставили у задњој верзији Патријаршији односе се на то да је потпуно усаглашено са Уставом, Законом, да је вођена добра пракса оних претходно потписаних уговора и наравно да смо жељели да испоштујемо оно што је најважније-да не угрожавамо тим Темељним уговором друге вјерске заједнице. То су та четири опредељења која су испоштована- саопштио је Kривокапић за РТВ Никшић.

Очигледно је да Kривокапић на овај начин покушава максимално да умањи значај Темељног уговора, који је за СПЦ у Црној Гори од круцијалне важности. Јасно је да премијер овом изјавом, између редова поручио СПЦ-у и њеним вјерницима, да нема намјеру да потпише Темељни уговор и зато га циљано обезврјеђује како би донекле ублажио превару коју је по том питању начинио.

Апсурдна је тврдња да је питање СПЦ-а ријешено Законом о слободи вјероисповјести чији су спорни чланови само измијењени након промјене власти. А сви се добро сјећамо перипетија које су,захваљујући функционеру УРЕ Филипу Аџићу и ДИK-у, пратиле измјену спорних чланова Закона.

Још је бесмисленија реченица да је задња верзија Темељног уговора усаглашена са Уставом, Законима и пређашњом праксом приликом потписивања истовјетних уговора за осталим традиционалним вјерским заједницама у Црној Гори.

Подсјетимо, прва верзија Темељног уговора за чију израду је био задужен бивши министар правде,људских и мањинских права Владимир Лепосавић, у потпуности је је била усклађена са Уставом, Законом и била је идентична верзијама које су раније потписане са осталим вјерским заједницама. Такође, сама СПЦ је учествовала у изради текста уговора, што је својевремено потврдио Владимир Лепосавић.

-Садржина Темељног уговора, која је усаглашена између правних тимова Владе и Српске православне цркве, у потпуности је у складу са Уставом и правним поретком Црне Горе и не постоји нити један разлог да овај уговор не буде склопљен у најкраћем року. Пошто, дакле, нема ништа спорно у садржини овог Темељног уговора, којим је предвиђен исти обим права и обавеза које су садржане у већ закљученим темељним уговорима, спорно остаје само несхватање појединаца и група да је са дискриминацијом било кога у Црној Гори, укључујући наравно и СПЦ, завршено- казао је Лепосавић.

Дакле, већ прва верзија је испуњавала све критеријуме на које се сада позива Kривокапић. Умјесто да народу објасни под чијим је притиском одустао од потписивања Уговора, Kривокапић наставља да тоне све дубље у својим лажима и преварама.

Он је јуче индиректно оптужио Владмира Лепосавића и сву кривицу за непотписивање Темељног уговора са себе пребацио на бившег министра правде, људских и мањинских права.

-Након усвојеног Закона о слободи вјероисповјести, први задатак који је добио бивши министар правде је рјешавање питања Темељног уговора са СПЦ на исти начин како је то урађено са са осталим традиционалним вјерским заједницама поштојући Устав и Закон и то је тако кренуло. Знате када ви препустите задатак једном стручњаку, ви вјерујете да је то урађено по оним стандардима и мјерилима које су прво уставна и законска категорија Црне Горе, а онда поштовање Закона о слободи вјероисповјести и елеманата уговора који су потписани са Светом столицом, Исламском заједницом и Јеврејском заједницом у Црној Гори- казао је Kривокапић.

Дакле, на Лепосавићевом конту, осим изјаве о Сребреници, због које га је уз помоћ ДПС-а смијенио, премијер након скоро пола године додаје и “лоше” израђену првобитну верзију Темељног уговора која испаде да се косила са Уставом и Законом. А косила се интересима појединих западних центара моћи као и интересима Друге фамилије чије налоге је Kривокапић до прије четири мјесеца ревносно извршавао.

Надаље, у својој мисији дезавуисања јавности Kривокапић намјерно спомиње задњу верзију Темељног уговора, упркос томе што је свима познато да је Патријаршији истовремено прослиједио двије верзије које су за СПЦ неприхватљиве исто као и ДПС-ове корекције Закона о слободи вјероисповјести предочене непосредно уочи прошлогодишњих парламентарних избора.

Kоја је од те двије верзије задња изгледа је познато само Kривокапићу, а СПЦ је више него јасно ставила до знања да су за њу обије варијанте неприхватљиве.

Борба

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас