Линта: “Колона сјећања” представља величање усташтва

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Miodrag Linta
Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да “Колона сјећања” у Вуковару у суштини представља величање усташтва, а не истинско сјећање на жртве.

Линта је у саопштењу за јавност истакао да се у “Колони сјећања” годинама носе црне заставе са натписом “За дом спремни”, барјаци са усташким грбом са првим пољем бијеле боје, као и они на којима поред усташког поздрава пише и Јасеновац.

– У тој колони шетају људи у црним униформама и сличном усташком иконографијом. Потпуно је јасно да су идоли велике већине учесника у “Колони сјећања” поглавник Анте Павелић, командант по злу чувене “Црне легије” Јуре Францетић, командант фабрике смрти Јасеновац Макс Лубурић и њихови насљедници из деведесетих Фрањо Туђман, Анте Готовина и други ратни злочници – навео је Линта.

Трагична је чињеница да је овој манифестацији усташтва и ове године учествовао потпредсједник Владе Хрватске из Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић.

Он је нагласио да хрватски државни врх, на челу са предсједником Зораном Милановићем, предсједником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем и премијером Андрејом Пленковићем, ни ове године није осудио промоцију усташког режима, који је починио геноцид над српским народом у злогласној НДХ.

– Да се Хрватска није суочила са својом усташком прошлошћу доказује “Колона сјећања”. Трагична је чињеница да је овој манифестацији усташтва и ове године учествовао потпредсједник Владе Хрватске из Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић – оцијенио је Линта.

Он је истакао да је током љета и јесени 1991. године у Вуковару, само прије почетка ратних сукоба, убијено или нестало више од 120 Срба.

– Хрватска умањује и негира српске жртве да се не би демаскирала најбезочнија измишљотина да су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА. Хрватска зато одбија сваку помисао да подигне споменик убијеним српским цивилима у Вуковару и да се суочи са својом злочиначком прошлошћу – тврди Линта.

Он је подсјетио да су на данашњи дан прије 30 година јединице тадашње Југословенске народне армије ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација и спасиле преостале српске цивиле, којима је пријетила физичка ликвидација.

Извор: РТРС

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Share on facebook
Share on vk
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Најновије

Запрати нас