Лист ,,Вјесник“ 1914: Српство је очувано захваљујући светој и спасоносној православној цркви

pravoslavlje

Краљ је истакао да је Србе одржало управо православна вјера и да су се за њу борили црквени поглавари и прави родољуби, а затим додао да је то примјер којим се он води

Тим је дата могућност напредовању морала и просвијећености, а код неких племена и очувању народности, као што је случај са српством, које је било очувано благодарећи православној вјери, ријечи су које је путем депеше краљ Никола Први Петровић упутио епископу нишком Доситеју поводом прославе Миланског едикта у Нишу 1914. године.

Цетињски лист ,,Вјесник“ је објавио садржај депеше у ком краљ захваљује свештенству, а потом наглашава значај православне вјере за очување српске нације.

– Благодаран сам Вашем високо преосвештенству на љубазном поздраву што ми упутисте са прославе у Нишу Миланског едикта, којим је заштићено хришћанство од гоњења, писало је у депеши.

Краљ је истакао да је Србе одржало управо православна вјера и да су се за њу борили црквени поглавари и прави родољуби, а затим додао да је то примјер којим се он води.

– Она нас је одржала, а за њу су се ревносно бориле црквене поглавице и прави родољуби, чијем примјеру трудио сам се да најбоље сљедујем, поручио је краљ Никола.

,,Вјесник“ , 1914. г.

– Препоручујући се светој спасоносној православној цркви и Вашим молитвама, остајем Ваш благонаклоњени, закључује се у депеши.

Вјесник је излазио на Цетињу два пута недељно као наставак Цетињског вјесника. Задржао је његову нумерацију бројева и годишта. Од 1914. године излазио је као дневни лист.

Ин4с

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас