Љепојевић: Странци коче политички и економски напредак Црне Горе; Тзв. европски пут је обмана који служи за наметање деструктивног модела друштва!

Foto: Screenshot Broba.me

Сједињене Америчке Државе, у име НАТО-а, настоје спријечити процес политичког сазријевања у Црној Гори који је започет 30. августа 2020. године, констатовао је за БОРБУ публициста и дугогодишњи дописник Тањуга из Лондона Синиша Љепојевић.

Под изговором евроатлантских интеграција, странци, тврди он, коче политички и економски напредак Црне Горе.

– Актуелну ситуацију у Црној Гори видим као процес политичког сазријевања. Није лако прећи из једног стања које било толико дуго у у један другачији и динамичнији однос. Ту постоји једно веома огољено уплитање странаца, прије свега Америке у име НАТО-а, која тај процес политичког сазријевања настоји спријечити. То доказује и огољена изјава америчког изасланика Габријела Ескобара који је рекао да су Измјене и допуне Закона о предсједнику које су изгласили посланици неприхватљиви и гдје он тражи од Скупштине да се то промијени. То је једна увреда, јер ти људи који су то изгласали су представници народа. Они могу бити лоши људи, али они су представници народа. Откуд право једном бирократи, макар и америчком, да се на такав начин односи према људима који су представници свог народа. Према томе, Америка и Запад покушавају да укоче тај процес политичког сазријевања, а без тог процеса нема напретка- навео је Љепојевић.

Он је истакао да странци коче политички, а самим тим и економски напредак Црне Горе и легалност свега онога што се дешава у земљи, а све под изговором евроатлантских интеграција и под изговором тзв. европског пута.

– То је један врло непријатан период и бојим се да ће то кочење процеса политичког сазријевања довести до неких нестабилности и можда чак неких простеста који би били мног озбиљнијији него досада. Са те стране, потребно је направити неки минимум јединства у Скупштини да се одбаце такве интервенције, па макар и од Америке – казао је Љепојевић и апеловао на све политчке актере у Црној Гори да воде дијалог који ће довести до опредјељења грађана и створити један амбијент у којем ће тек онда економија да се развија.

– Процес политчког сазријевања би требао да изгледа тако да се иституционализује дијалог међу свим политичким чиниоцима. Ту често буде и свађа и тешких ријечи, али из тога ће на крају нешто изаћи и на основу тих дијалога и свађа на крају ће грађани на изборима да се опредијеле за оне за које мисле да су блиски њиховим интересима. Ако се само ослонимо на медије који су манипулативни у било којој земљи, онда не можете имати утисак шта је ваш интерес и ко је тај ко заступа ваше интересе. Кроз тај дијалог треба да се осликају људи који се профилишу са одређеним политичким концептом, онда ће људи на изборима да одлуче, па ако се преваре казниће исте на следећим изборима. Без тог политичког сазријевања нема ни економије, јер економија не може бити изолована, она је дио укупног друштвеног амбијента. Када страда политичка институција и амбијент, онда страда и економија. Не може економија сама да ради, а да у политици буде деструктивно стање – поручио је Љепојевић.

Љепојевић који деценијама живи у Лондону сматра да су врата Европске Уније затворене за земље тзв. Западног Балкана. Наглашава да се под плаштом тзв. европског пута у нашем региону намеће деструктиван модел друштва.

– Свима је јасно од уласка у ЕУ нема ништа, не због нас, него због тога што је ЕУ у једној институционалној кризи и врло је нејасно шта ће бити у скоријем времену. Чланство у ЕУ сада је замијењено термином европски пут. То је једна обмана, тачније превара пошто се не говори о чланству него о европском путу. Шта значи европски пут, пошто су све земље овог дијела свијета дио Европе, а ЕУ јесте највећа интерграција у Европи, али није Европа у цјелини. Према томе, ради се о једној озбиљној обмани. Под тим се изговором и уз медијску подршку намећу врло непопуларне мјере и законска рјешења која су против интереса грађана који живе у нашим земљама. То је прије свега модел друштва који је деструктиван, а који се темељи на распродаји свега и свачега што су претходне генерације створиле, затим на масовној приватизацији онога што је витални друштвени интерес од Електродистрибуције до телекомуникација и комплетног здравства… То су деструктивне мјере које су уништиле сва друга друштва која су примијенила тај модел друштва, а све под изговором европског пута. Међутим, најгора је деструкција образовног система. Доћи ћемо у ситуацију за коју годину да нове генерације неће имати никакав интелектуални капацитет да носе развој друштва, јер је образовни систем уништен, истина не још сасвим, али ће бити поготово када изумру ове старије генерације које барем у породици могу пренијети неко знање и искуство – констатовао је Љепојевић.

Русија ће побиједити у украјинском рату, Американци покушавају да изнуди преговоре

Рат у Украјини ће потрајати, а како ствари стоје Руси ће изаћи као побједник, сматра Љепојевић.

Како каже, САД сада покушавају да изнуде преговоре како би прикрили пораз који им се смијеши.

Неколико је елеманата који сугеришу да би рат могао потрајати. Прво, украјински рат није више регионални, то је нека врста новог свјетског рата. На једној страни је НАТО, са 28 својих чланица, мимо Мађарске и Исланда, плус Шведска и Украјина, а са друге стране Русија. То је свјетски сукоб и зато ће он трајати мало дуже него што се претпоставља. У сваком случају то је један епохални догађај догађај. Украјинска криза је симптом глобалне кризе и од исхода тог рата ће зависти даља судбина Европе и НАТО савеза. Мораће доћи до једне конференције која ће се бавити новом безбједносном архитектуром Европе. Пресудну и доминантну ријеч на тој конференцији ће водити онај ко побиједи у украјинском рату, а како сада ствари стоје то ће бити Русија. С тим што ће она на тој конференцији она наступати не само као побједник у украјинском рату, него и у име новостворене највеће интеграције на свијету, а то је Евроазија. Због тога САД покушава да изнуди преговоре. Зато је амерички естаблишмент преко Кисинџера поручио да се признају Русији ове територије које контролишу и Крим, а да се од остатке створи Украјина под контролом Америке. Од тога и преговора нема ништа. Запад покушава да прикрије пораз кроз примирје и преговоре,а Русија веома добро разумије да је свако примирје извориште новог рата – казао је Љепојевић.

Преувеличан утицај Британије у нашем региону

Љепојевић оцјењује да је утицај Велике Британије у нашем региону преувеличан и да су Британци само подизвођачи америчких радова.

– Преувеличан је утицај Британије у овом дијелу свијета. Она сама одржава привид свог значаја. Нису више толико моћни, већ су подизвођач америчких радова. Код нас су и даље на снази стереотипи везано за снагу Британаца. Као што је у Енглеској за све крива Русија, тако су и Енглези традиционални кривци за све лоше што се дешава у овом дијелу Европе. Они више немају ту моћ, друге су силе сада на сцени – закључио је Љепојевић за БОРБУ.

Извор: Борба.ме

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас