Lovel Franić: Birači su dali konačnu ocjenu politici Angele Merkel!

Angela Merkel

Njemačka političarka Angela Merkel obiteljski je odgojena u protestantskom i pruskom ozračju, duhu, i tradiciji; a školovana je, socijalizirana i sociokulturno formirana u komunističkoj Demokratskoj Republici Njemačkoj. U četiri mandata bila je kancelarka Njemačke, i tijekom tih šesnaest godina imala je bitan utjecaj na politiku, ekonomiju i društvo ne samo Njemačke i Europske unije nego i svijeta u kontekstu gospodarske snage Njemačke. Na upravo održanim izborima u Njemačkoj završila je njezina politička karijera, pa se sada u medijima prave analize i svode računi njezine šesnaestogodišnje kancelarske vladavine i politike.

U svim tim analitičkim člancima, raščlambama i komentarima ističu se njezini veliki politički, gospodarski i društveni dosezi i uspjesi, a upadno se izostavlja jedno mjerilo odnosno najvaljanija i najvažnija prosudba i ocjena njezine političke ere – a to su birači i rezultati upravo završenih saveznih parlamentarnih izbora. A na tim su izborima njezina stranka CDU i sestrinska stranka CSU dobile najmanje glasova u cijeloj njihovoj povijesti, a u odnosu na izbore koji su održani 2017.g. izgubile su čak 8,9 posto glasova birača!

O nekom političaru, stranci i njihovoj politici općenito najvaljaniju i najvažniju prosudbu i ocjenu daju birači na izborima. I birači su na upravo završenim njemačkim saveznim izborima svojom političkom voljom i glasovima pokazali i dokazali da je politika Angele Merkel izgubila svaki kredibilitet i njihovu potporu, doživjela pravi izborni brodolom i posljedično su stranke CDU/CSU izgubile vlast nakon 16 godina! Zbog toga se za političara i njegovu politiku koji završe s takvom izbornom katastrofom i tolikim gubitkom povjerenja, glasova i razočaranjem birača; nikako i ni po čemu ne može donijeti jednoznačna ocjena da je bila – uspješna. Jer birači su najvažniji i presudan subjekt i čimbenik demokracije kao političkog poretka, pa su stoga njihovi glasovi na izborima najvaljanija i najvažnija prosudba i ocjena svačije politike pa i one Angele Merkel!

Zbog toga su političkim analitičarima i komentatorima, prikrivenim opinion makerima i adorantima uzaludni vještina, trud i vrijeme u mainstream medijima kojima nastoje prikriti od javnosti te činjenice sa izbora te retuširati stvarnost tzv. alternativnim činjenicama.

Najvažniji ocjenjivački sud u demokraciji su birači i rezultati izbora, a oni su nedvosmisleno i jasno rekli i pokazali što misle i osjećaju o politici i političkoj eri kancelarke Angele Merkel. I to se nikakvim medijskim manipulacijama, zamjenama tezâ i trikovima ne može relativizirati, obezvrijediti i sakriti od demokratske i humane javnosti!

Ujedno je politički, sociokulturni i moralni poraz (geo)političke strategije Angele Merkel tzv. merkelizma; paralelno i istodobno veliki i presudan politički, društveni i moralni poraz, krah i poniženje njezina gojenca, skutonoše i epigona predsjednika Vlade u Republici Hrvatskoj Andreja Plenkovića; i njegove politike poznate pod nazivom Pudlica geopolitička i ekonomska misao, doktrina i strategija!

U tom kontekstu osnovano se od članova HDZ-a s pravom biranja očekuje da će politički, društveno, nacionalno i moralno biti odgovorni i kreposni; te da na predstojećim stranačkim područnim izborima u Gradu Zagrebu 17. listopada 2021.g. ne će dati svoj glas i političku potporu Plenkovićevim gojencima, kadrovima i kandidatima Mislavu Hermanu i njegovoj ministarsko-uhljebničkoj ekipi! Jer, demontaža na upravo završenim izborima u Njemačkoj
geostrategije političke i ekonomske hegemonije i koncepta Europske unije kao federacije i nadnacionalne države Angele Merkel ne može i ne smije stati i ostati samo na tome, jer je to integralan europski proces demokratizacije i uklanjanja s vlasti autoritarnih i nelegitimnih režima koje je Angela Merkel uspostavila i (p)održavala, pa stoga mora zahvatiti sve njezine kadrove i operativce među kojima je u samom vrhu poslušničke i dehumanizirane
nomenklature neosporno i Andrej Plenković, nelegitimni predsjednik HDZ-a i autoritarni i nelegitimni predsjednik Vlade u Republici Hrvatskoj!

Lovel Franić

Магазин Видовдан

Povezani članci

Jutarnji list Magazin, 25. rujna 2021., str. 28-54; Završetak ere Merkel (tematski blok)

dw.com/hr/njemačka-nakon-izbora-jedni-pregovaraju-drugi-se-svađaju/a-59352328

akademija-art.hr/2021/05/11/plenkovic-predsjednik-hdz-a-bez-potpore-na-izborima-vecine-clanova-s-pravom-biranja/

hrvatskonebo-org/2019/06/22/plenkovicev-kontinuitet-gubljenja-potpore-biraca/

hrvatskonebo.org/220/11/30/demokratski-deficit-i-kancelarska-vlast-soft-totalitarizam-od-hdz-a-i-plenkovica-do-hrvatske/

akademija-art.hr/2021/02/09/hrvatskoj-fenjer-i-po-razvijenosti-demokracije/

hrvatskonebo.org/2021/05/25/lovel-franic-medijima-i-masovnopsiholoskim-manipulacijama-do-vlasti-na-maskenbal-izborima/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас