Луј Франше д’Епере је био француски маршал и српски војвода

Screenshot_1181

Луј Франше д’Епере, један од највећих војсковођа Првог светског рата. Био је француски маршал и почасни српски војвода. Преминуо је на данашњи дан 1942. године.

У јуну 1918. године Луј Франше д’Епере преузео је врховну команду над савезничким снагама на Солунском фронту. Проценио је да српска војска, као најборбенији и најспремнији део савезничких снага на том ратишту, треба прва да крене у пробој фронта.

Процена се показала савршено тачном јер је српска војска, послије његовог наређења за пробој Солунског фронта, брзо поразила Бугаре и присилила их на капитулацију. Затим и аустријске и немачке трупе, што је било одлучујуће за слом Централних сила и окончање Првог светског рата.

Током Великог рата Луј Франше д’Епере био је командант у пограничним биткама током августа 1914. године, а Пета армија под његовом командом преокренула је ток рата у чувеној бици на Марни, када је одбачена немачка офанзива.

За команданта групе армија Исток постављен је 1916. године. 6. јуна 1918. постаје главнокомандујући генерал на Солунском фронту, где је ратовао заједно са српском војском.

Српске војнике сматрао најбољим

Луј Франше д’Епере писао је у славу српских војника из Првог светског рата. Сматрао их је најбољим војницима.

„Ко су ти јунаци који могу да се подиче да су заслужили једно од највећих војничких одликовања на свијету? То су сељаци, скоро сви – то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, несаломљиви; то су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива…

Али, дошао је рат. И, ево, како су се намах, окупљени око свога краља и своје заставе за слободу земље, ти сељаци, без напора, претворили у војнике најхрабрије, најистрајније, најбоље од свих.

То су те сјајне трупе, створене од издржљивости и полета, због којих сам ја горд што сам их водио, раме уз раме са војницима Француске, у побједоносну слободу њихове отаџбине“, написао је Луј Франше д’Епере.

Француски маршал и почасни српски војвода умро је 1942. године

Извор: Компас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас