Лука, српски стартап милионер, објашњава како треба да изгледа добар ЦВ, али и шта послодавца може да одбије

Фото: Скриншот Јутјуб

Они који су у потрази за послом углавном су принуђени да шаљу биографије на десетине конкурса, надајући се да ће га што пре наћи. Ипак, често се деси да се од тих десетина послодаваца јави само неколико. Разлози за то могу бити различити – од лоше написаног ЦВ-ја и мотивационог писма, до потенцијалног неуклапања у колектив. Ипак, управо је наша биографија оно са чим се послодавци прво сусретну и на основу тога донесу одлуку да ли ће нас позвати на разговор. Лука Трикић, оснивач компаније Цоннецт тхе Дотс и српски стартап милионер открива како треба да изгледа добар ЦВ, али и шта послодавца може да одбије.

Шта послодавцима прво привуче пажњу у ЦВ-ју и мотивационом писму?

Како објашњава Лука за Нова.рс, најбитније је да ЦВ буде кратак, прегледан, са битним стварима стављеним у први план, великим фонтом.

„Приликом одабира кандидата прегледамо велике количине ЦВ-јева, па нам је битно да можемо у неколико секунди да покупимо све најбитније информације. Такође, ако неки ЦВ и уђе у ужи избор, опет ће бити погледан и то од стране више људи, па је уштеда времена вишеструка“, наводи Лука.

Према његовим речима, вештина презентовања прецизно и концизно је оно што се највише цени приликом писања биографије.

Када је реч о мотивационим писмима, Лука објашњава да она углавном више учествују у ужем избору, али да је и ту битно бити прецизан.

„Ту треба јасно објаснити како се ви лично уклапате у тачно ту компанију за коју аплицирате и шта је ту специфично што ће утицати на успех сарадње“, додаје наш саговорник.

Ставке које биографија мора да садржи

Како истиче наш саговорник – стандардни облик ЦВ-ја је углавном добар.

„Он садржи основне податке, радну историју, образовање, вештине и неку мало секцију са хобијима и осталим активностима. Слика је увек добар детаљ, који лепо употпуни ЦВ“, наводи Лука.

Оно што се ретко виђа, а заправо је јако утицајно на избор кандидата јесте додатак са препорукама.

„Увек бих саветовао да се скупе три-четири добре препоруке, наравно у случају да имамо претходна радна искуства“, истиче Лука.

Недостаци ЦВ-ја који вас могу коштати позива на разговор

Неке ствари које имате или немате у биографији коју пошаљете послодавцу могу пресудити у томе да на разговор не будете позвани.

„Ту споада изостављање неких основних података, битних секција, нелогичности, неуредност и сличне ствари“, наводи наш саговорник.

Такође, додаје Лука, у случају да је оглас писан на енглеском језику, а кандидати ЦВ пошаљу на српском, биће дисквалификовани.

„То ће се такође десити и у случају да постоје правописне грешке, било да је ЦВ писан на енглеском или српском. Још једном треба нагласити да се предугачак ЦВ углавном ни не чита“, истиче он.

Шта се дешава када су два кандидата „једнака“?

Како објашњава наш саговорник, у таквим ситуацијама се скоро увек иде на разговор.

„А ако су и ту по квалификацијама слични, онда се гледа бољи културолошки фит, као и карактерне особине. Углавном у том случају укључимо и све остале чланове тима са којима би ти кандидати радили, па покушавамо да проценимо који би се најбоље уклопио у тај тим“, закључује Лука.

Извор: Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас