Манастир Ћелије у име Срба послао помоћ народу Евије пострадалом у недавним пожарима у Грчкој

viber_image_2021-11-16_20-37-46-158

Пише: Наталија Ковачевић

Са благословом епископа ваљевског Исихија манастир светог аве Јустина Поповића Ћелије саборно је прикупио хуманитарну помоћ српског народа грчком народу Евије ,настрадалом од пожара .

1992г , у ратним временима, тридесеторо деце из Херцеговине боравило је у манастиру Ћелије код Ваљева.
Игуман Хиландара , сазнавши да су деца избеглице у манастиру Ћелије ,послао је мати Гликерији поруку, да изнајме аутобус и да са децом летују три недеље у манастиру свете Лидије у Аспровалти у Грчкој. И тако неколико година монахиње и деца су бесплатно летовале , храниле се у манастиру свете Лидије ,где су деца имала и веронауку.

Сада 2021 г., када је велики пожар погодио север Евије, игуманија Гликерија са сестрама и народом саборно су сакупили хуманитарну помоћ и послали у манастир светог Давида на Евији. Вредност пошиљке је 9000 евра ,9 тона у храни ,средствима за хигијену, душецима.

Српски народ узвратио је љубав братском народу Грчке.

120 породица је живело од скупљања смоле са борова . Свака је породица годишње скупљала око 3 тоне смоле рецини, која се користи у бојама и фарбама.Такође 30 посто производње меда Грчке се производило на Евији. Густе борове шуме Евије биле су идеалан дом за кошнице , за пашу. Сви су остали и без кућа и без посла.

Имала сам благослов да испратим папирологију у царини Грчке и да испратим камион до манастира и предам хуманитарну помоћ.

Данима сам се чула са службеницом царине:“Зовите за три дана“ ! Тако се завршавао сваки разговор.“Никад нисмо добили помоћ и не знамо како да испратимо.“

Слала је папире и у министарство. И опет зовите за три дана.

Звала сам игумана Гаврила:“Да ли знате неког на царини?“

“Не, Наталија , не знам. Али, сутра је празник светог Давида. Он ће нам наћи цариника .“

Морам да признам да сам била очајна .Свети Давид ће нам наћи цариника, камион спреман?

И на празник светог Давида стиже ми име и презиме цариника и телефон.

“Наталија ,много бринеш. Рекао сам ти, да не бринеш. Ту је Свети Давид “ рече ми игуман очинским  благим, мирним гласом.

И питала сам цариника да ли је познавао игумана.

“Не. Дошао сам на прославу Светог Давида у манастир . Мој друг из детињства је Епископ Халкиде , одрасли смо заједно и ишли у исти разред. Он је управо разговарао са игуманом, који га је у том моменту питао, да ли зна неког на царини , када сам ја прилазио и епископ је рекао: „Ево имаш цариника“.

И Свети Давид је помогао.

Папири су завршени у једном дану, на најбољи могућ начин.

Игуман Гаврил нас је чекао са светом шаком светог Давида и закрстио ме. Бог је Љубав .
Свети Ава Јустин Поповић , Игуманија Гликерија са сестринством и народом саборно исказаше љубав српског народа према напаћеном народу Евије.

Епископ Халкиде , кад је сазнао да стиже помоћ из Ћелија, замолио је да сазнам како да добију честицу моштију светог Аве коме се моли, кога поштује као великог светитеља православља.

Велика је радост монаха манастира светог Давида за помоћ породицама које су остале без дома и икаквих прихода .

Хвала царини Грчке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас