Марибор, дигитални надгробни споменици, 3.000 евра по комаду

Foto: Screenshot Youtube

Мариборско погребно предузеће добило је већ 50 поруџбина за дигиталне надгробне споменике. Прототип споменика, вредног 3.000 евра, пре неколико дана представила је група локалних предузетника у сарадњи са тамошњим електротехничким факултетом.

Дигитални надгробни споменик пружа далеко више информација о покојнику од класичног, где су у мермеру или камену обично уклесани само име и презиме и датуми рођења и смрти, објавила је Словеначка телевизија, преноси Хина.

„Данашњи надгробни натписи врло су кратки, па о покојнику пружају само основне податке, док дигитално доба пружа небројено нових могућности, у животу и после смрти“, објавило је поводом постављања прототипа споменика на мариборском гробљу Побрежје локално погребно комунално предузеће.

Дигитални надгробни споменик, који напаја соларна батерија, корисницима пружа могућност приказивања текста, видео-записа и фотографија на екрану, који је кућиштем заштићен од атмосферских утицаја.

Текст, видео-снимке и фотографије особа може да одабере за свог живота, или то након његове или њене смрти може да учини родбина.

У погребном предузећу Марибор тврде да су за такве надгробне споменике добили већ 50 наруџбина, а цена им је 3.000 евра по комаду без ПДВ-а.

Аутори идеје рачунају на потенцијално велико тржиште Европе и Северне Америке.

Мариборски дигитални надгробни споменик, док му се не приближите, приказује само основне податке. Када покретима активирате сензоре, укључује се приказ изабраних фотографија, видео-снимака и текстова.

ИЗВОР: ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас