Мариника Тепић на челу опозиционе листе, Алексић други

viber_image_2021-11-25_10-19-11-898
„Она ће бити носилац листе на парламентарним изборима и уједно прва на заједничкој листи НС, ДС и ССП“, наводи извор портала Нова С

У преговорима Странке слободе и правде, Народне странке и Демократске странке о заједничком наступу на наредним следећим изборима једино што се није доводило у питање јесте предлог да потпредседница ССП Мариника Тепић буде носилац заједничке листе. Према сазнањима Нова.рс, као други на листи виђен је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

У разговорима и преговорима овог опозиционог блока који трају неколико месеци око одлуке о заједничком наступу на изборима, још није договорено ко ће бити заједнички председнички кандидат, као ни ко ће бити нестраначки кандидат у трци за Београд. Извори Нова.рс наводе, међутим, да једино што ни у једном тренутку није било спорно јесте питање ко ће бити носилац листе.

„Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић је виђена за то место, и око тога није било несугласица. Она ће бити носилац листе на парламентарним изборима и уједно прва на заједничкој листи“, наводи наш саговорник.

У разговорима који су вођени претходних дана дошло се и до договора око тога ко ће бити други на листи. Према сазнањима Нова.рс, договорено је да то буде потпредседник Народне странке Мирослав Алексић. Да је све ово договорено, званично ни Тепићева, ни Алексић нису желели да кажу.

„Још трају разговори између наше странке и наших партнера, стога не желим још да износим детаље. Разумем да многе интересује ова тема, али вас молим за стрпљење. Коначни договор би требало да се закључи до краја недеље, кад ће сви бити упознати са свим појединостима“, казала је Мариника Тепић за Нова.рс.

Сличан коментар за наш портал дао је и потпредседник Народне странке Мирослав Алексић. Истакао је да НС, ДС и ССП чине осовину опозиције и да је добро што су се ове странке у највећој мери усагласиле о сарадњи, али није желео ни да демантује нити да потврди наша сазнања.

Да ће потпредседница ССП бити носилац листе те странке на изборима, за Нова.рс је потврђено још у јулу. То је лидер ССП Драган Ђилас саопштио члановима на затвореној седници Главног одбора.

Тада, подсетимо, договор о заједничком наступу и изласку на изборе опозиционог блока ССП, Народне странке и ДС није био постигнут. У међувремену је договорено да одмах иза Тепићеве на листи буде и Алексић.

Избор Тепићеве и Алексића, према оцени наших саговорника, није необичан и стога што се на сличан начин обраћају јавности. Тепићева је последњих годину дана откривала на својим конференцијама за новинаре низ афера, попут повезаности „Телекома“ и фирми Игора Жежеља, о пословима које је од државе добијала компанија „Асеко“, коју је предводио брат премијерке Игор Брнабић, до навода да је посланик Драган Марковић Палма подводио жене и малолетнице.

Мирослав Алексић је најчешће говорио о случају „Јовањица“ и о махинацијама и пословима које је добијао „Миленијум тим“, фирма која се доводи у везу са СНС.

Иако Тепићева није лидер странке ССП, одлука да она буде носилац листе је, према оцени Драгана Поповића, директора Центра за практичну политику, логична. Она је, како каже, најјачи адут ССП, али и целе опозиције.

„Одлука да Мариника Тепић буде носилац листе је добра, логична и самим тим очекивана. Зато ме и не чуди да око тога није било расправе у преговорима тог опозиционог блока“, оцењује наш саговорник и даље додаје да се Тепићва дефинитивно наметнула као једна од лидерки целе опозиције.

Поповић оцењује да је добро што је носилац листе политичар, а не нестраначка личност.

„Добро је што се политика враћа политичарима. Мислим да је важна ствар, да политичари стану на оно место које им припада. Ипак, то не искључује, наравно, ни ангажовање других неполитичких личности, али важно је да имамо јаке и профилисане политичаре који носе листу“, наводи Поповић.

 

Аутор Војислав Милованчевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас