Медији: Синод СПЦ о Темељном уговору са Црном Гором 23. септембра?

image_2021-09-12_113251

Седница Синода Српске православне цркве, на којој ће се, између осталог, говорити и о Темељном уговору који СПЦ и Црна Гора треба да потпишу одржаће се 23. септембра, сазнаје „Дан“ из извора из Патријаршије.

Очекује се да на седници Синода буде разматран и извјештај стручне комисије коју је формирао патријарх Порфирије која се бавила предлогом Темељног уговора.
Реч је о тексту уговора у који је Влада Црне Горе унела велики број измена у односу на текст који су обе стране заједнички утврдиле, усагласиле и договориле да потпишу 27. маја у Патријаршији у Београду.

Патријарх Порфирије је, раније, обавестио Кривокапића да је предложене измене упутио одређеној стручној комисији која ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод, који у складу са Уставом СПЦ има посљедњу реч по овом питању.

Црногорски премијер Здравко Кривокапић раније је рекао да је Темељни уговор са Српском православном црквом технички-правно завршен и предат Патријаршији, а Влада Црне Горе спремна је да га потпише и да он очекује одговор.

„Ми смо урадили све што је до нас и сада је то све до Патријаршије и његове светости патријарха да прихвати тај уговор и ако треба негде да се коригује и да се тај темељни уговор што пре потпише. Ја не желим да прејудуцирам време, а време је најбоље када се две стране договоре“, рекао је тада Кривокапић.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је недавно да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве и Владе Црне Горе.
„То је ушло у процедуру, радиће се на томе. Постоји добра воља са обе стране да се Темељни уговор потпише. То је близу неког решења, ради се о прецизнијем формулисању, да се боље утемељи. Биће врло брзо“, рекао је митрополит Јоаникије.

Говорећи о месту гдје ће уговор бити потписан, митрополит је казао да је то ствар договора Синода СПЦ и црногорске владе, а да ће он бити сагласан где год се одлучи да се уговор потпише, преноси „Дан“.

Искра 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас