МЕДВЕДЕВ ПРЕТИ АРМАГЕДОНОМ? Ево шта се дешава

Скриншот Јутјуб

А у Русији коначну одлуку о употреби нуклеарног оружја доноси Путин.
Данас је 331. дан руске инвазије на Украјину. Бивши председник Русије Дмитриј Медведев, близак шефу државе Владимиру Путину, упозорио је НАТО да би пораз Русије у Украјини могао да изазове нуклеарни рат. Русија и САД, највец́е нуклеарне силе, поседују око 90 одсто нуклеарних бојевих глава у свету.

А у Русији коначну одлуку о употреби нуклеарног оружја доноси Путин.

Изјаву Медвдева анализирали су Светислав Лутовац, специјалиста за безбедност и контратероризам и Бранимир Ђокић, стручњак за спољну политику.

– За сада не би требало да дође до такве ескалације. Ипак, Русија је велика нуклеарна сила која има више оружја него све нуклеарне силе заједно. Кад је безбедност Русије у питању она сигурно неће дозволити да буде угрожена. Што се тиче изјаве Медведева, ја мислим да је све то неко загрејавање, али не треба се играти са Русијом. Она може бити лако испровоцирана – каже Лутовац.

Ђокић сматра да су изјаве руског патријарха Кирила и бившег руског председника о, како каже, потенцијалном армагеднону, резултат страха Русије да би могла да изгуби рат.

– Кад имамо те две изјаве у последњих дан два то говори да се Руси плаше да ће да изгубе рат. Зато говоре о том армагедону. Није то нешто што је недопустиво у руској доктрини, али у овој ситуацији то делује мало вероватно. Шта да се бомбардује нуклеарним оружјем? Своја територија? Где ће нуклеарни облак отићи? Сви су против тога – рекао је Ђокић и додао:

– Путин осећа да се рат окреће против његових планова. За два три сата почиње састанак у Рамштајну где се састаје 50 држава које подржавају Украјину, да би се разговарало о испоруци тенкова Русији. Реч је о офанзовном оружју. Стручњаци кажу да је Украјини потребно 100 до 150 тенкова да поврати окупиране територије.

– На Шолца се врши огроман притисак да се ти тенкови испоруче. Немачка би да Русија добије шамар, а не да буде поражена. Американци с друге стране баш то желе; да потпуно поразе и понизе Русију. Они не расправљају о томе да ли да Русија буде поражена већ расправљају о томе на који начин ће бити поражена – оценио је Ђокић.

Поводом спекулација да би могло доћи до напада Украјине на Крим, Лутовац је рекао да је то неизводљиво:

– Готово је са Кримом и са регионима које је Русија узела под своје. Повлачење Русије са Крима и осталих заузетих територија значило би капитулацију, а то она не сме да допусти.

Извор: happytv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Најновије

Запрати нас